Головний лісівник Закарпаття відповів на питання журналістів

5 років ago admin 0

Площа земель лісового фонду Закарпатської області становить 588,9 тисяч гектарів. Основною метою діяльності Закарпатського ОУЛМГ є організація ведення лісового господарства і використання лісових ресурсів на принципах невиснажливого і безперервного природокористування, яке має забезпечувати збереження лісів, охорону їх від пожеж, захист від шкідників і хвороб, посилення водозахисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших корисних властивостей з метою охорони здоровя людей і поліпшення навколишнього природного середовища.

Господарська діяльність підприємств, підпорядкованих Закарпатському обласному управлінню лісового та мисливського господарства спрямована на вирощування високопродуктивних стійких насаджень з метою покращення рекреаційних, природоохоронних і захисних функцій лісів.

FSC сертифікація. Ліси Закарпаття сертифіковані міжнародною наглядовою радою FSC, що підтверджують міжнародні аудити і виконують переважно екологічні функції, а відповідно, мають обмежене експуатаційне значення. Збереження та раціональне використання лісових ресурсів краю є одним із основних завдань обласного управління. На сьогоднішній день повністю сертифіковані 14 підприємств, 4 новостворені підприємства подали заявку на сертифікацію. Наразі сертифіковано 446 тис. га. лісів або 75% від загальної площі. 

Лісовідновлення. Державними підприємствами в 2018 році лісовідновлення проведено на площі 2791 га, або 109% від запланованих. Минулого року підприємствами заготовлено 24,2 тони лісового насіння. На 2019 рік заплановано провести лісовідновлення на площі 2244 га, в тому числі посадка лісових культур 726 га та природнє поновлення – 1518 га. Скорочені обсяги лісовідновлення пов’язані зі зменшенням суцільних зрубів. Для забезпечення лісокультурних робіт вирощено 7,7 млн штук стандартних саджанців. Лісові розсадники. Всі підприємства Закарпатського ОУЛМГ забезпечені лісовими розсадниками. Всього підприємствами створено 153 розсадника загальною площею 62,2 га21 березня у Всесвітній День лісів стартує акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка стала вже традиційною. Мета – привернення громадськості, а особливо молодого покоління до збереження та примноження лісу. Основною рушійною силою є молоде покоління лісівників, а саме шкільні лісництва. Наразі в Закарпатті 32 шкільних лісництва, в яких здобувають ази лісової науки понад 600 учнів. Також варто наголосити, що цьогоріч лісівники Закарпаття запровадили нові конкурси – на кращий лісовий розсадник та «селфі з деревом».

Розвиток туризму. За останні роки, крім ведення лісомисливського господарства, закарпатські лісівники вже збудували 32 рекреаційних пункти та 207 місць відпочинку. Розташовують їх у найбільш людних місцях (біля автомобільних доріг, туристичних маршрутів, поблизу населених пунктів). Ця робота продовжується й надалі. Відтак на початку березня представники Закарпатського ОУЛМГ разом із членами ГС «Регіональна туристична організація Закарпаття» підписали Меморандум щодо співпраці у сфері розвитку туризму. Його перший результат це спільна робота над відновленням Закарпатської туристичної стежки, якій цього року виповниться 100 років. Що важливо, 19 березня 2019 року між представниками ЗОУЛМГ, Громадською радою при Закарпатській ОДА та департаментом економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА було підписано Меморандум про співпрацю для більш ефективного сприяння в діяльності по збереженню природи, використанню природних ресурсів краю, розвитку туризму та пропаганді здорового способу життя.

Лісове господарство. У 2018 році на території держлісгоспів краю проведено заготівлю деревини 1 млн 171  кбм. ліквідної деревини,  з них ділової – 411 тисяч кбм. Потрібно зауважити, що за останні три роки обсяги заготівлі зменшуються. Загальний запас деревини в області становить понад 270 млн. кмб., середній запас деревної маси на 1 га: Україна – 186 кбм/га та Закарпаття – 350 кбм/га. Слід зазначити, що протягом 2017-18 рр. вітровалами та буреломами пошкоджено 5297 га. лісових насаджень загальною кубомасою 400 тисяч кбм. деревини. У зв’язку з тим вибірково-санітарні рубки проведено на площі 11519 га, з вирубкою ліквідною маси 235 тисяч кбм. Суцільно санітарні рубки проведено на площі 1306 га, ліквідної кубомаси 347 кбм.

Праліси та ПЗФ. Останнім часом питання пралісів в тренді обговорення користувачами  соціальних мереж. Лісівники Закарпаття проаналізувати площі пралісів у європейських країнах та порівняли з Україною. Відтак за останніми даними в Україні – 20 тис. га. пралісів, Угорщині – 43 га. Румунії – 2570 га., Чехії – 856 га. Крім цього, закарпатськими лісівниками запропоновано передати під праліси додатково 1374 ділянки площею 16851 га. Найбільші площі знаходяться на території  Свалявського, Рахівського, Тячівського, Воловецького та Іршавського районів. Згодом на переданих площах буде створено заказники місцевого значення. Крім цього у 2019 створено нові заказники місцевого значення площею 2426 га. Станом на 1 березня площа природо-заповідного фонду становить 177,7 тис. га. або 15% від території області, а в Україні 4%. ПЗФ на території земель лісового фонду становить 63797 га. або 11%. Загальнодержавного значення 30 об’єктів площею 44430 га. Місцевого значення 171 об’єкт площею 15773 га. Для порівняння до ПЗФ віднесено: Франція – 1,2%  Швеція – 3,4%  Німеччина – 3,7% Швейцарія 1,5% Фінляндія 11,8%

Охорона лісу. Однією з найважливіших проблем ведення лісового господарства є охорона лісу від незаконних рубок. Протягом 2018 року було зафіксовано 384 випадки незаконних рубок, кубомасою 1536 кбм, сума збитків становить 9186 тисяч. Протягом 2018 року порушено 24 кримінальні справи проти лісопорушників. До посадових осіб державної лісової охорони, якими допущено порушення вимог лісового законодавства протягом  2018 року вжито заходи впливу, а саме: до дисциплінарної відповідальності притягнуто 55 працівників державної лісової охорони, в т.ч. з займаних посад звільнено 6 працівників лісової охорони.

Протягом пожежонебезпечного періоду 2018 року, з метою виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісових масивах, працівниками державної лісової охорони проведено 901 рейд під час яких виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 124 порушників, сума накладених штрафів склала 14501 грн., яка  повністю порушниками сплачена.  Для більш ефективної роботи, пов’язаної з охороною лісфонду, лісівниками встановлюються камери відеонагляду, які допомагають у боротьбі з лісопорушниками. Проте, незважаючи на проведені заходи, протягом 2018 року в лісах підпорядкованих управлінню виникло 25 випадків лісових пожеж на площі 49,3 га

Мисливське господарство. Площа наданих у користування мисливських угідь складає

753 072,2 га. Загальна кількість користувачів мисливських угідь Закарпатської обл. – 44. З них: 6 державних лісомисливських господарств та держлісгоспів – надано в користування 147 627 га. (19,6% від загальної площі ) та 38 громадських організацій яким надано в користування – 605 443, 4 га. (80,4% від загальної площі). Всього працюючих у мисливському господарстві 145 чол., з них 9 мисливствознавців та 136 єгерів. За результатами таксації підраховано, що наразі у мисливських угіддях мешкає олень європейський – 1862 (+22 особини приріст); лань – 137; козуля – 8449; кабан – 2660; білка – 5589; ондатри – 746; бобер – 209; лисиця – 3229; вовк – 137; борсук – 1308; видра – 460; куниця лісова – 2808; тхір темний – 756; рись – 169; кіт лісовий – 738; ведмідь – 112.

Останніми роками лісівниками Закарпаття проводиться активна робота по відновленню та побудові мисливських будиночків. Сьогодні їх вже нараховується понад 100, які готові прийняти як мисливців так й туристів. У майбутньому планується розмістити всі наявні будиночки на інтернет-карті для того аби мандрівники знали їх місцезнаходження.

Побічне користування Лісівники Закрпаття намагаються максимально використовувати природні ресурси, для чого цілеспрямовано працюють над розвитком «гастрономічного» туризму та побічного користування. В минулому році ДП «Великобичківське ЛМГ» розпочав роботи   по організації бджільництва, вівчарства, додатковому створенню новорічних плантацій. У ДП «Брустурянське ЛМГ»,  ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Довжанське ЛМГ», ДП «Великобичківське ЛМГ» створено форелеві рибники по розведенню малька та формуванню зрілих особин. Крім того у гірських районах Закарпаття лісівники щовесни запускають мальків форелі у гірські струмки для збільшення популяції «царської» риби, облаштовують численні форелеві перепади для збільшення вмісту кисню у воді. У майбутньому лісівники планують розширити рибне господарство, збільшуючи систему резервуарів та басейнів. У «Великобичківському ЛМГ» працює сушилка, на якій сушаться гриби, ягоди, лікарські трави. Цього року на базі НПП «Зачарований край» планується виробництво чаю та другий рік поспіль лісівники заготовляють березовий сік.  

Заготівля та реалізація лісопродукції. Зважаючи на громадську думку, щодо збереження лісових масивів у Карпатах, ЗОУЛМГ щорічно зменшує обсяги заготівлі деревини. У порівнянні з 2016 роком обсяги заготівлі зменшилися на 203 тис. кбм. або 15%. У 2018 році, підприємствами заготовлено паливних дров 486,5 т. кбм., з яких 239,6 реалізовано населенню, 28,49 т. кбм. – бюджетним установам, 211,5 т. кбм. – підприємствам та організаціям.  У тому числі проводилось виробництво дров колотих загальною кубомасою 6156 кбм. За останніх 5 років попит на дрова зріс утричі. У 2018 році перероблено лісопродукції загальною кубомасою майже 20 тис. кбм. з яких отримано 13684 кбм. готової продукції. Якщо проаналізувати 2017 рік то % виходу готової продукції (пиломатеріалів) збільшився на 12%. Лісівники активно працюють над збільшенням обсягів переробки круглої деревини, більш глибокої її переробки, організацією виробництва технологічної та енергетичної тріски, паливних брикетів та пелет.

Будівництво лісових доріг. Однією з найважливіших умов охорони лісу від пожеж та незаконних рубок, збереження навколишнього середовища є розвинута лісова дорожня інфраструктура. Загалом із 2007 по 2018 роки закарпатськими лісівниками побудовано 325 км. лісових доріг. У 2018 році підприємствами Закарпатського ОУЛМГ побудовано земляного полотна майже 25 км. та облаштовано дорожнім одягом 26,4 км, на що витрачено 9,1 млн. грн. власних коштів підприємств.

Фінансова звітність. В 2018 році підприємствами Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства від усіх видів рубок заготовлено 1170,5тис.кбм. Водночас, чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за звітний період склав 1096,8 млн. грн., і зріс порівняно з 2017 року на 208,9 млн. грн., або 124% . Основна питома вага джерел надходження коштів від реалізації лісопродукції – 1059 млн. грн., переробки деревини 27,8 млн. грн., мисливського господарства 209 тис. грн., інші послуги (транспортні послуги, рекреація) 8 млн. грн. Рівень середньомісячної заробітної плати  штатних працівників в 2018 році зріс та складає 10658 грн, тобто ріст порівняно з 2017 р. на 2223 грн., або 26 %.

В 2018 році підприємствами галузі в області сплачено до зведеного бюджету податків, зборів та обов’язкових платежів в сумі 450,8 млн. грн, що складає більше 42% від річного обсягу реалізації продукції продукції, а саме в т.ч.: до державного бюджету –       258,5 млн. грн.; до місцевого бюджету –            105,2 млн. грн.; єдиного соціального внеску –     87,1 млн.грн. Ріст порівняно з 2017 роком на 79,5 млн. грн., або 121 % .

За результатами діяльності 2018 року всі лісогосподарські підприємства Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства є прибутковими. За минулий рік  підприємства  лісової  галузі Закарпаття  отримали 61 млн. грн прибутку. Сплачено: податок на прибуток 11 млн. грн., відрахувань чистого прибутку до бюджету (дивідендів ) 38,7 млн. грн.

Тобто з 1000 грн прибутку державні лісогосподарські підприємства сплатили 815 грн податків. І в розпорядженні підприємств залишилось 185 грн. або 18,5% . Чистий фінансовий результат лісогосподарських  підприємств управління за 2018 рік склав майже 50,0 млн. грн. і зріс порівняно з 2017 роком на 2,2 млн. грн., або 105%.

 Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Площа земель лісового фонду Закарпатської області становить 588,9 тисяч гектарів. Основною метою діяльності Закарпатського ОУЛМГ є організація ведення лісового господарства і використання лісових ресурсів на принципах невиснажливого […]