Анонс. Прес-конференція до Всесвітнього Дня нирки

5 років ago admin 0


У вівторок, 12 березня об 11.00, в прес-центрі Закарпатської ОДА (пл.Народна,4) відбудеться брифінг заступника головного лікаря Закарпатської обласної клінічної лікарні ім.А.Новака, обласного нефролога  Василя Стрижака.


Тема брифінгу присвячена Всесвітньому дню нирки, який щорічно відзначається у другий четвер березня. У 2019 році цей день проходить під гаслом: «Здорові нирки для всіх і скрізь» («Kidney health for everyone for everywhere»).


   Хронічна хвороба нирок (ХХН)займає 6 місце серед причин смерті. 850 мільйонів чоловік у всьому світі страждають захворюваннями нирок. ХХН є причиною 2,4 мільйона смертей на рік, а гостра ниркова недостатність є головною причиною  розвитку ХХН, яка вражає 13 мільйонів чоловік у світі.  


 


 


 


Прес-реліз


Всесвітній день нирки щорічно відзначається у другий четвер березня та скерований на підвищення рівня обізнаності політиків, громадських діячів, лікарів та пацієнтів про важливість наших нирок, про небезпеку, яку несуть у собі захворювання нирок та про проблеми людей, що живуть з ними.  У 2019 році цей день проходить під гаслом: «Здорові нирки для кожного скрізь» («Kidney health for everyone for everywhere»).


   Хронічна хвороба нирок (ХХН)займає 6 місце серед причин смерті. 850 мільйонів чоловік у всьому світі страждають захворюваннями нирок. ХХН є причиною 2,4 мільйона смертей на рік, а гостра ниркова недостатність є головною причиною  розвитку ХХН, яка вражає 13 мільйонів чоловік у світі.  


     Головною проблемою надання медичної допомоги нефрологічним пацієнтам в Україні є виявлення хвороб нирок на пізніх занедбаних стадіях, практично – стадії ниркової недостатності, коли простими терапевтичними методами хворому допомогти вже неможливо. На жаль, майже повністю відсутня «нефрологічна настороженість» лікарів. Хронічна хвороба нирок (ХХН) належить до так званих «мовчазних вбивць». Тривалий  час хвороба може себе не проявляти, але через прихований прогресуючий перебіг неминуче веде до руйнівних, часто – летальних наслідків.


Поширеність ХХН коливається в середньому та має тенденцію до зростання. Цьому сприяють такі фактори ризику як цукровий діабет, артеріальної гіпертензії, ожиріння, тощо. За даними державного реєстру хворих з ХХН, поширеність останньої в Україні на кінець 2015 року складала всього 0,92% (на Закарпатті – 2,4%); поширеність нефропатій на стадії ниркової недостатності (ХХН ІІІ-V cтадії), до прикладу, у Китаї – 6,5%, Австралії – 7,7%, США – 8,1%, Японії – 18,7% населення. В Україні на початок 2018 року цей показник складав 0,08 % (на Закарпатті – 0,17% нас.)


Без методик нирковозамісної терапії  (НЗТ) – гемодіалізу, перитонеального діалізу чи трансплантації нирки – ХХН термінального ступеня несумісна з життям, а сама НЗТ – важкий тягар для економіки любої країни, не говорячи вже про багатостраждальну Україну.


році перебувало з вираженою та тяжкою стадіями ХХН (чоловіків-1001, жінок-1204), 358 з них – у термінальній стадії. Життя 318 хворих в термінальній стадії продовжено завдяки НЗТ: 261 – програмний гемодіаліз чи гемодіафільтрація, 23 – перитонеальний діаліз, 34 – реципієнти ниркових трансплантатів.


Серед даного контингенту хворих – 164 осіб з вперше встановленим у минулому році діагнозом вже на стадії тяжкої ниркової недостатності, 75 серед яких – вперше в термінальній стадії та 68 розпочата нирковозамісна терапія.


 Закарпаття серед регіонів-лідерів в Україні за кількістю відділень амбулаторного гемодіалізу – їх 9, що наблизило спеціалізовану допомогу до місць постійного проживання хворих.


У той же час, обізнаність з проблемою пацієнтів чи їх родичів, «нефрологічна настороженість» лікарів дозволили б виявляти хвороби нирок на початкових стадіях завдяки використанню мінімуму простих та доступних (недорогих) методик – загального аналізу крові, загального аналізу сечі, біохімічного дослідження з визначенням рівня креатиніну та розрахунком швидкості клубочкової фільтрації, ультразвукового дослідження нирок.


За умови своєчасного, на початкових стадіях, виявлення ХХН в арсеналі фахівців є достатня кількість недорогих методик попередження чи стримування (уповільнення)темпів прогресування хвороби на десятки років.


особи, що мають хоча б один із факторів:


  • підвищений кров'яний тиск

  • цукровий діабет

  • надлишкову вагу тіла чи ожиріння

  • високий рівень холестерину в крові (атеросклероз)

  • особи старше 50-ти років, особливо – чоловіки

  • обтяжена спадковість

  • куріння та зловживання алкоголем

  • зловживання знеболювальними чи безконтрольний прийом медикаментів

  • надлишкове споживання білкової їжі

  • хвороби крові, злоякісні пухлини чи ревматологічні хвороби, алергічні реакції


Також до ураженням нирок призводять несприятливі умови навколишнього середовища, низка  професійних шкідливих чинників, тощо


 


1. Ведіть активний спосіб життя (регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок).


2. Контролюйте рівень цукру в крові (приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається ХХН(хронічна хвороба нирок), тому таким пацієнтам слід регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити обстеження нирок).


3. Контролюйте артеріальний тиск (артеріальна гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок).


4. Контролюйте масу тіла. Намагайтесь знизити кількість солі до 5-6 грам на день (близько чайної ложки).


5. Пийте не менш 1-1,5 літра води в день (не замінюйте воду соками або солодкими газованими напоями; вживання достатньої кількості води знижує ризик утворення каменів у нирках).


6. Не паліть (нікотин знижує кровоток в нирках, що веде до зниження їх функції; також, куріння значно підвищує ризик розвитку раку нирки).


7. Не приймайте лікарські препарати без призначення лікаря (багато з них мають нефротоксичну побічною дією).


8. Регулярно проходите обстеження нирок, якщо у вас є один або більше факторів ризику, таких як: цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надмірна вага.