Задля розвитку талановитої молоді Закарпаття

5 років ago admin 0

На чергову сесію Закарпатської облради підготовлено проект рішення «Про хід виконання Регіональної програми «Молодь Закарпаття» на 2016 – 2020 роки у 2018 році». Документ опубліковано на сайті облради.

Виконавець програми – управління молоді та спорту ОДА у пояснювальній записці підкреслює найважливіші завдання програми, виконані торік. Зокрема, організовано та проведено: конкурс  з визначення програм стосовно дітей та молоді,  розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка; заходи спрямовані на відродження національно-патріотичного виховання, утвердження громадянської свідомості і активної позиції молоді, а також на популяризацію та утвердження здорового і безпечного способу життя, культури здоров’я серед молоді тощо. Забезпечена активна участь представників громадських організацій, органів студентського самоврядування, обдарованих і талановитих дітей, молоді – у міжнародних, всеукраїнських, обласних акціях, іграх, фестивалях, концертах, конкурсах, тренінгах, конференціях, форумах, парламентських слуханнях.

Загалом торік організовано і проведено 58 заходів, до яких залучено 16 786 молодих людей. На 2018 рік з обласного бюджету передбачалося фінансування у сумі 3,2 млн грн, фактично профінансовано 850 тис грн.

Минулоріч за участю громадських організацій проведено ряд заходів щодо патріотичного виховання молоді, пропаганди здорового способу життя, профілактики негативних проявів у молодіжному середовищі. Серед масштабних: акція „Січовик”, приурочена до відзначення Дня Соборності України, що проходила у смт Великий Березниий та с. Малий Березний; фестиваль „Українська родина”; науково-практична конференція „Україна-ЄС: двосторонні відносини у контексті загострення гібридної війни, конфлікту політик пам’яті та забезпечення прав національних меншин”, яка відбулася в Ужгороді та інші. Надано організаційну та фінансову підтримку молодіжній громадській організації „Закарпатська ліга КВН” у проведенні ігор чемпіонату Закарпатської ліги КВН сезону 2018–2019рр, а також Кубку Закарпатської ліги КВН та інтелектуально-розважальної гри „Mad Head”.

Крім того, на базі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка  організовано роботу англомовного клубу „Культура через англійську мову”, учасниками якого стали не лише діти та молодь нашої області, а й переселенці зі Сходу України.

У рамках програми всіляко підтримуються громадські молодіжні ініціативи. Торік управлінням молоді та спорту ОДА надано організаційну і фінансову підтримку: Закарпатській обласній організації товариство соціально-культурного розвитку „Панонія” у проведенні фестивалю вогняного мистецтва та шоу-програм „FIRE LIRE FEST”, Закарпатській обласній молодіжній громадській організації „Калган–А” у фестивалі середньовічної культури „Срібний татош”; Ужгородській молодіжній громадській організації „Єдине студентство” у наметового табору „Молодь змінить Україну” та інші.

Завдяки фінансуванню у рамках програми, талановита і творча молодь краю мала змогу брати участь у мистецьких фестивалях, конкурсах, спортивних змаганнях, які проводилися за межами області. Зокрема, наш край був представлений юними танцюристами на фестивалі „Free Dance Festival”  у  Ніредьхазі (Угорщина). Крім цього, талановита молодь взяла участь у Всеукраїнському фестивалі, „Будь молодим – живи активно”, який відбувся у Вінниці, аби популяризувати здоровий і спосіб життя. А представники Закарпатської обласної організації УТОГ узяли участь у ХІ  Всеукраїнському відкритому конкурсі „Ігри патріотів УТОГ”, який проводився у смт Затока Одеської області та в Інноваційному молодіжному форумі Ідея – Дія – Успіх у Києві.

Аналізуючи результати програми, її виконавець наголошує на тому, що реалізація заходів дала можливість посилити роль молоді у суспільно-політичному житті держави та сприяти розвитку неформальної освіти.

Прес-служба Закарпатської облради