На Закарпатті паде тенденція нелегальної лісозаготівлі

5 років ago admin 0

У конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась колегія управління. Присутні керівники управління та директори держлісгоспів, підбили підсумки діяльності лісової галузі краю за минулий рік.

Зокрема, під час звіту, порушили питання незаконних рубок у лісовому фонді. Відтак, згідно з озвученими даними, у минулому році лісівниками зафіксовано 384 випадки незаконних рубок, загальною масою 1536 м. куб. Сума збитків від діяльності лісових браконьєрів склала 9 млн. 186 тис. грн. У середньому на один випадок незаконної рубки припадає 4 м. куб. деревини.

Слід зауважити, за 2017 рік лісовою охороною виявлено 421 випадок незаконних рубок, що на 37 випадків, або на 9,6% менше. Тож можна відзначити, що на Закарпатті йде тенденція до зменшення нелегальної лісозаготівлі. До того ж, не тільки в їх кількості, але й по кубомасі (на 573 м. куб. менше ніж у 2017 р.).

Працівниками лісової охорони було секвестровано 296 м. куб деревини, що становить 19% від загальної маси незаконних рубок. По 138 випадках (116 м. куб. лісопродукції) лісопорушниками відшкодовано добровільно. Матеріали у 218 випадків (1362 м. куб. лісопродукції) на суму 8 млн. 348 тис. грн. передані до правоохоронних органів, з яких у суди вже скеровано матеріали по 37 випадках незаконних рубок, загальною масою 127 м. куб. Крім цього правоохоронними органами порушено 24 кримінальні справи, щодо незаконної рубки дерев.

У свою чергу лісівники вчергове закликають громадян йти у ліс не порушуючи закон. Адже за незаконну рубку лісопорушнику загрожує штраф від 30 (510 грн.) до шістдесяти (1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб  від трьохсот (5100 грн) до шестисот (10200 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання та збут лісу спричинили тяжкі наслідки, то таким особам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

У конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась колегія управління. Присутні керівники управління та директори держлісгоспів, підбили підсумки діяльності лісової галузі краю за минулий […]