Серед пріоритетів роботи Закарпатської облради – залучення міжнародної технічної допомоги через програми Євросоюзу

5 років ago admin 0

У рамках транскордонного співробітництва торік розроблені проекти, націлені на упорядкування та збереження об’єктів культурної і природної спадщини Закарпаття. Перспективних проектів є й у сфері туризму та охорони довкілля краю. Про це йдеться у звіті голови облради Михайла Рівіса про діяльність облради у сфері транскордонного співробітництва впродовж 2018 року.

У документі зазначається, що Закарпатська облрада постійно веде роботу для пошуку нових міжнародних проектів, реалізаціях яких зміцнює добросусідські стосунки між громадами прикордонних територій та покращує добробут мешканців Закарпаття. Відтак,минулоріч облрадою проведено ряд заходів щодо залучення міжнародної технічної допомоги через програми Євросоюзу.

До прикладу, комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» підписало грантову угоду по проекту «Світ Карпатських Розет» програми «Польща-Білорусь-Україна». Бюджет становив близько 30 тис євро. Реалізацію проекту розпочато у вересні минулого року. Визначені пріоритетні цілі для реалізації на найближчий рік, проведені консультації з експертами та зроблено перші кроки для виконання конкретних завдань, які зазначені у проекті.

Інший цікавий проект «Підтримка інновацій у Дунайському регіоні за допомогою знань та управління інтелектуальною власністю» (KnowING) стартував у липні 2018 року. Проект реалізується АРР «Закарпаття» спільно з партнерами зі Словенії у рамках грантової програми Стратегія  Європейського Союзу для Дунайського регіону. Бюджет – 50 тис. євро. Специфіка грантової програми «Дунайська стратегія» полягає в тому, що ЄС відшкодовує 85% витрачених на проект коштів вже після завершення проекту. Відповідно для повноцінної реалізації АРР «Закарпаття» потребує фінансування зазначеного проекту. Розпочати роботу у проекті вдалося після проведення підготовчих робіт, – реєстрації в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України та проведенню консультації з експертами з питань права інтелектуальної власності тощо.

У рамках великого кола проектів програми «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» АРР «Закарпаття» стало аплікантом спільно із ЄОТС «Тиса» та Агенцією регіонального розвитку м. Ніредьгаза в проекті: «Нуль відходів: Теорія для всіх, практика для кожного» (Zero Waste). Бюджет Агенції у цьому проекті – 686 тис євро.

Співпраця із угорськими партнерами стала особливим форматом у галузі транскордонного партнерства. Багато спільних проектів стосується збереження історичної та культурної спадщини, а також у сфері туризму та охорони довкілля краю. Упродовж зазначеного періоду вдалося підготувати на конкурсний відбір ряд перспективних проектів у туристичній галузі.

Проект «Соляний шлях» має на меті вивчення та відновлення замків, що колись входили в мережу так званого «Соляного шляху» на території Закарпатської області та Саболч-Сатмар-Березського району. Зокрема йдеться про реконструкцію вулиці Замкової в Хусті, розробку проектно-кошторисної документації для Вишківського, Королевського та Квасівського замків, а також промоційні заходи. Бюджет Агенції у проекті становив 146 тис євро.

Спробою впроваджувати у життя новітні інформаційні технології доповненої реальності у туризмі, стане проект, який  підготовлено спільно з департаментом економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА та IFE Hungary. Мова йде про проект «Доповнена реальність в туризмі – розвиток туризму за допомогою передових ІТ-технологій». Бюджет Агенції у проекті – 134 тис. євро.

Ще один проект у сфері впровадження сучасних технологій дасть змогу покращити якість навчання  в окремих навчальних закладах краю.  Так проект «Virtual Reality Unites Carpathians: Interactive School Laboratories» подано у рамках програми «Румунія-Україна» і спрямовано на закупку та впровадження обладнання для декількох шкіл Тячівського району. Бюджет української сторони – майже 150 тис. євро.

Також у рамках згаданої програми подано проект, метою якого є реставрація будівлі обласної філармонії (колишня синагога). Бюджет гранту складає близько 500 тис євро, співфінансування, необхідне для реалізації проекту – майже 310 тис євро.

Розроблені проекти, які націлені на упорядкування та збереження об’єктів культурної та природної спадщини. У рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна («PL-BY-UA») планується реалізувати два корисні для нашого краю проекти. Один стосується збереження і промоції сакральної дерев’яної культури Карпатського регіону як ключових об’єктів культурно історичної спадщини. Інший має на меті збереження культурного феномену «Карпатської ватри».

Прес-служба Закарпатської облради

DSC_3665
DSC_3677