Закарпатські рятувальники застерігають туристів не виходити в гори через високий ступінь лавинної небезпеки

5 років ago admin 0

У Карпатах – лавинонебезпечно. За інформацією Закарпатського центру з гідрометеорології,  26 – 27 січня в зв’язку зі снігопадом та хуртовиною на високогір”ї та в горах області утримується значна снiголавинна небезпека (III рiвень).  Окрім сніголавинної небезпеки у Карпатах наразі досить погані погодні умови: сильний сніг, хуртовини, вітер та видимість від 2 до 5 метрів.

У зв’язку з цим, рятувальники закликають мешканців та гостей Закарпаття у період сильних морозів утриматися від виходу в гірські масиви краю та дотримуватись відповідних заходів безпеки. Адже, якщо влітку заблукалі туристи можуть витримати 2-3 дні й без їжі, то холодної пори за власну безпечність в горах можна розплатитися життям і за півгодини – годину.  На жаль, більшість туристів не надто переймаються знаннями правил поводження в горах, про що свідчить  невтішна статистика, адже відлік загиблих у горах у 2019 році вже відкритий.

Аби зимовий відпочинок у Карпатах не завершився трагічно, туристам необхідно дотримуватися низки правил. Насамперед,  ми наполягаємо на обов’язковій реєстрації всіх, хто підніматиметься в Карпати. Під час реєстрації у гірських пошуково-рятувальних відділеннях можна отримати найоперативнішу інформацію про стан погодних умов в тій чи іншій місцевості, небезпеку сходження лавин, визначити оптимальний маршрут, який залежить від ступеня підготовки учасників сходження. Також, варто підготуватися до походу, захопивши з собою: заряджений мобільний телефон, додаткову батарею, GPS-навігатор, теплі речі, сірники мисливські, запальничку, каремат,  термозахисну ковдру, карту місцевості, компас, та інше спорядження, яке допоможе вам вижити у горах.

Підкорювати гори можна тільки в супроводі досвідчених туристів ні в якому разі не наодинці, уникати вершини та підніжжя крутого схилу, аби не потрапити в лавину, не пересуватися в тумані чи у темряві та припинити подорож за несприятливих погодних умов. Пам’ятайте: нехтування цими порадами може призвести до непоправних наслідків.

Також звертаємось до людителів “гострих” відчуттів – фрірайдерів, з проханням не кататись невідомими трасами, адже тоді шанси потрапити в лавину чи загубитись в умовах поганої видимості значно зростають.  Шановні любителі екстриму, перед тим як вирушати в гори в такі складні погодні умови слід подумати, чи варто наражати на небезпеку власне здоров’я, або навіть життя в пошуках гострих відчуттів.