Інформація про хід виконання районної програми сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства у сімї та протидії торгівлі людьми на 2016 – 2020 роки

5 років ago admin 0

     На виконання рішення районної ради 08.04.2016 №99 „ Про районну програму сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства у сімї та протидії торгівлі людьми на 2016 – 2020 роки» райдержадміністрація повідомляє, що у закладах освіти району відбулися заходи для запобігання й протидії торгівлі людьми.

     Ужгородський районний методичний кабінет та Шишлівська ЗОШ І – III ступенів взяли участь у моніторинговому дослідженні стану виконання в системі освіти законодавства щодо протидії торгівлі людьми.

     30 жовтня 2018 року на базі Шишлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено семінар-практикум заступників директорів з виховної роботи, класних керівників та педагогів-організаторів на тему: „Попередження торгівлі людьми”. У ході семінару заступник директора з виховної роботи Шишлівської ЗОШ І – III ступенів Товт Тімея Адальбертівна виступила з доповіддю на тему: „Протидія торгівлі людьми. Про це варто знати”. Психолог школи Боднар Наталя Йосипівна провела тренінг на тему: „Попередження торгівлі людьми”, відповідно до програми виховних заходів „Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція.” Педагог-організатор школи Сньозик Наталія Михайлівна разом з учителями Білчик Робертом Яновичом, Кофель Вікторією Василівною та учнівським самоврядуваннням школи оформили інформаційні плакати на дану тематику. Лідери Ужгородської районної ради учнівського самоврядування обговорили питання булінгу в учнівському середовищі, актуальні питання, які турбують учнів та проблемні ситуації, які трапляються у школах. Заступник президента Ужгородської районної ради учнівського самоврядування Годованець Ольга Володимирівна виступила з пропозиціями до педагогів щодо профілактики булінгу у школах району.

     У Сюртівській ЗОШ І – III ступенів були розроблені і проведені правові уроки на теми: „Знання законів тебе захищає”, „Торгівля дітьми та пов’язані з нею злочини”, оформлені стенди на тему: „Що означає бути вільною людиною”, провели з лідерами учнівського самоврядування тренінгові заняття „Попередження торгівлі людьми та безпечної міграції”, години психолога „Торгівля людьми: шляхи запобігання та протидії”, „Правила безпечної поведінки”, класні керівники провели відверту розмову „Знання законів тебе захищає” та провели виховну годину: „Як не стати жертвою торгівлі людьми”, учні 9-11-х класів були ознайомлені з основними положеннями Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, педагог-організатори виготовили буклети „Як не стати жертвою торгівлі людьми” та здійснили інформаційні рейди з метою ознайомлення учнів зі змістом буклетів, бібліотекар школи оформила викладку літератури „Шляхи протидії торгівлі людьми”, були проведені тематичні уроки у 9-11-их класах за темою „Ціною свого життя”, переглянули та обговорили відеофільм „Сторінки призначення – життя”, спрямованого на попередження торгівлі людьми та експлуатації дітей, демонстрація та роздавання учням тематичних бюлетенів та пам’яток „Як не стати жертвою торгівлі людьми”. Класні керівники провели години спілкування „Торгівля жінками та дівчатами як проблема порушення прав людини”, „Міжнародні стандарти та міжнародні механізми забезпечення прав людини”.

     У Дубрівській ЗОШ І – II ступенів класні керівники 1-9 класів провели виховні години „Незнайомі люди. Правила поведінки”, „Особиста гідність – безпека життя. Педагог-організатор школи Токар М.В. організувала перегляд відеоматеріалів на тему „Скажи „стоп” торгівцям дітей”, „Як поводити себе із незнайомими людьми”. Класні керівники 1-9 класів провели години спілкування „Як подолати конфлікт?”, „Твоя інформаційна безпека”. Учнівське врядування школи та педагог-організатор Токар М.В. виготовили тематичні інформаційні буклети „Жертвою може стати кожен”. Практичний психолог Лукач Н.П. виготовили плакат „Долоньки дружньої підтримки”, присвячений запобіганню насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Вчитель правознавства Канюк Й.І. провела лекцію „Торгівля людьми – сучасний прояв рабства”.

     У Есенській ЗОШ І – III ступенів були проведені профілактичні бесіди, виховні години на тему протидії торгівлі людьми, педагогів ознайомлено з основними аспектами для реагування всіх педагогічних працівників закладів освіти навипадки торгівлі людьми увідповідності до  Порядкувзаємодії суб’єктів,   які здійснюють  заходи у  сфері протидії  торгівлі  людьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2012 № 783.

     У Середнянській ЗОШ І – III ступенів були проведені профілактичні та просвітницькі заходи з учнями та батьками щодо реалізації соціальних ініціатив година спілкування „Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція” – тренінг учнів 10-11 класів „Стоп насильство!” , перегляд відео-фільмів на відповідну тематику, батьківські збори „Благополуччя і безпека дітей” були проведені  засідання ради школи з питань сім’ї, тендерної рівності, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі дітьми. Лідерами учнівського самоврядування організовано „Скриньку довіри” та створено творчу групу „Допоможи другу”.

     У Концівській ЗОШ І -III ступенів організовано перегляд відеофільмів „Україна. Проблема торгівлі людьми”, „Стоп. Торгівля людьми”, було проведено єдину виховну годину: „Не стань жертвою торгівлі людьми”, „Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція”, „Незнайомі люди. Правила поведінки”, круглий стіл „Попередження торгівлі людьми. Як не потрапити в рабство.” Включений мікрофон „Що ти знаєш про торгівлю людьми? Чи турбує тебе це питання ?”, моніторинг для 6-11 класів „Проблема торгівлі людьми”, акцію „Скринька довіри”.

     У Паладькомарівецькій ЗОШ І – II ступенів проводилися інформаційна робота „Права дитини у родині та поза нею”, під час яких учні знайомилися з тим, хто може та повинен захищати їхні права. Педагогічним колективом проводилася інформаційно – роз’яснювальна робота серед батьків та дітей щодо недопущення насильства в родині та можливі шляхи вирішення проблеми, класними керівниками проведені виховні бесіди з учнями 1-7 класів про безпеку поводження з незнайомими людьми.

    У Сторожницькій ЗОШ І – III ступенів класними керівниками, вчителями – предметниками постійно проводиться інформаційно-просвітницька робота серед дітей та батьків щодо запобігання насильства в сім’ях, протидії торгівлі людьм та ризиків, які виникають під час пошуків роботи за кордоном. Психологом школи проводився психологічний тренінг „Профорієнтація молоді”. Щорічно проводиться зустріч старшокласників з працівниками Ужгородського районного центру зайнятості, де учнів знайомлять з майбутніми професіями та демонструють документальні фільми про життя заробітчан за кордоном. Адміністрація школи підтримує тісний зв’язок з Центром соціального захисту дітей, сім’ї та молоді, представниками соціальних служб при потребі відвідують родини соціально незахищених дітей та тих, які перебувають у зоні ризику, проводять профілактичні бесіди з батьками та надають їм різноманітну допомогу. Регулярно відвідують школу представники окремого відділу кримінальної поліції головного управління Національної поліції України в Закарпатській області та проводять бесіди з учнями про протидію торгівлі дітьми та інші негативні речі. Лікарі сімейної амбулаторії с. Сторожниця систематично проводять зустрічі з учнями школи, під час яких знайомлять дітей з різноманітними інфекційними хворобами, розповідають, що таке ВІЛ-інфекції та як уберегти себе від них. В школі двічі на рік проводяться тижні класного керівника, безпеки життєдіяльності, правових знань, під час яких учні дізнаються про профілактику різноманітних захворювань, про існування суспільних ризиків, про попередження насильства в сім’ї, отримують інформацію про різноманітні служби, куди можна звернутися при потребі. Проводиться навчання членів учнівського самоврядування на вироблення лідерських якостей та утвердження тендерної рівності. Учні школи ознайомлені з телефонами  „гарячої лінії”, куди можуть звернутися у випадку виникнення певної проблеми.

      У Тисаашванській ЗОШ І – II ступенів регулярно створено робочу групу з вирішення питань попередження насильства в сім’ї, проведено роз’яснювальну роботу з ґендерних питань, класні керівники провели виховні години про нові тенденції у сфері торгівлі людьми та про можливі ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

       У Великогеєвецькій ЗОШ І – II ступенів виховні години на тему „Незнайомі люди. Правила поведінки”, години спілкування на тему „Чи існує рабство сьогодні?”, круглий стіл „Поїздка за кордон – за і проти…”, перегляд фільмів на тему „Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей”, „Скажи „Стоп” торгівцям людьми”, виставка малюнків „Торгівля людьми – як цьому запобігти”.

      У Холмківській ЗОШ І – II ступенів проведено виховні години „Незнайомі люди. Правила поведінки”, організовано перегляд відеофільму „Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей”.

     У Лінцівській ЗОШ І – III ступенів було проведено виховну годину на тему „Торгівля людьми – сучасне рабство”, бесіду „Торгівля людьми. Як уникнути та запобігти”.

     У Худлівській ЗОШ І – III ступенів були проведені бесіди з учнями 9-11 класів на теми „Не стань жертвою торгівлі людьми”, „Незнайомі люди. Правила поведінки”, „Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція, „Підвищення рівня усвідомлення проблем торгівлі людьми”, анкетування „Що я знаю про проблему торгівлі людьми”?, організовано виставку брошур в шкільній бібліотеці про жорстоку поведінку, насильство, конфліктність, торгівлю людьми.

     У Чертезькій ЗОШ І – II ступенів було проведено бесіду „Вчимося спілкуватися”, „Життя дається тільки раз”, відкритий урок з основ здоров’я „Досліджуємо ризики і небезпеки”, інформаційну хвилинку „Принципи безпечної життєдіяльності”.

     У Шишлівській ЗОШ І – III ступенів – випущена стінгазета на тему „Стоп насильству!”, „Людина – не товар!” та „Торгівля людьми – це може трапитись з кожним!”, з учнями бесіди на тему „Як подолати конфлікт?”, „Твоя інформаційна безпека”, включено питання попередження торгівлі людьми до засідання педагогічної ради, класними керівниками проведено виховні години на тему: „Незнайомі люди. Правила поведінки!”, „Особиста гідність Безпека життя. Громадянська позиція” , перегляд відеоролику серед учнів 9-11 класів „Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей”.

     У Киблярівській ЗОШ І – II ступенів було проведено круглий стіл „Дрібний поступок – крок до злочину”, годину спілкування „Закон та відповідність”, виховну годину „Сім раз подумай, потім зроби” .

     У Коритянській ЗОШ І – III ступенів класними керівниками були проведені тематичні виховні бесіди на теми:   „Особиста гідність”, „Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей”, „Скажи стоп торгівцям людьми”, організовано перегляд документального фільму „Життя на продаж” та відеоролика „Стоп насильству в сім’ї” , педагог – організатор – школи провела бесіду з елементами тренінгу „Третє тисячоліття – рабство існує”, класним керівником Цар Г.М. проведено виховну бесіду з учнями 11 класу„Гендерна нерівність: п’ять порушень прав жінок в Україні”, Кирлик С.І. провела бесіду з учнями 9 класу „Проблеми демографії України”.Питання тендерної рівності, сім’ї, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми перебувають на постійному контролі у відділі освіти, молоді та спорту райдержадміністрації.