Тіньові зарплати: чому потрібно від них відмовитися?

5 років ago admin 0
  1. Масштаби проблеми

За інформацією Державної фіскальної служби 8 млн. українських працівників отримують зарплати в конвертах. При цьому всього в Україні 26 млн. працівників. На тлі таких даних масштаби тіньової зайнятості вражають: третина від усього ринку праці. На жаль, люди починають піднімати питання про скарги в тому випадку, якщо «сіру» або «чорну» зарплату перестають виплачувати, або не віддають її після звільнення. Тут наслідки тіні проявляються в повному обсязі. Тому всім варто знати, чому варто відмовитись від зарплат в конвертах та що робити, якщо ви вже її отримуєте.  

  1. Мінуси явища

Отже, якщо ви отримуєте зарплату «у конверті», це означає, що працедавець:

— очевидно, не уклав з вами трудового договору і не провів запис у трудовій книжці про прийом на роботу;

— не проводить відрахування з зарплати до Пенсійного фонду на ваш індивідуальний особовий рахунок;

— не проводить відрахування з вашої зарплати до фондів соціального страхування.

У результаті цього, мінусами зарплат в конвертах є:

1. Офіційно ви ніде не працюєте. У податкової можуть виникнути до вас запитання.

2. Вам не зараховується трудовий стаж.

У вас немає гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки та заохочувальних виплат).

3. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника:

— права на відпустку, зокрема додаткову та без збереження зарплати, відпустку з вагітності та пологів;

— права на оплату листа непрацездатності;

— права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах;

— права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах;

— права не працювати у вихідний та святковий день;

— права не залучатися до наднормових робіт без вашого бажання;

— права на охорону праці;

— права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

— права на гарантії за колективним договором.

Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини.

4. Вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги.

5. Ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком.

6. Кредит у банку не візьмете.  

  1. Куди звернутися?

Працівник, який отримує таку заробітну плату, може  поскаржитися в контролюючий орган – Державну службу України з питань праці. Форма є на сайті, але звернення не можна подати анонімно – прізвище та ім’я повинні фігурувати. Також можна подати заяву і в письмовому вигляді. Відповідно до постанови Кабміну № 295, на підставі звернення співробітника інспектор з праці має право провести позапланове інспекційне відвідування.

Крім Державної служби з питань праці, провести перевірку щодо дотримання норм трудового законодавства, а також застосувати фінансові (штрафні) санкції до роботодавців зможуть:

– органи місцевого самоврядування;

– Державна фіскальна служба (у частині сплати податків).

Також необхідно звертатись до органів Національної поліції з заявою щодо порушення Ваших трудових прав.

Але в першу чергу контролювати це має сам працівник, який насамперед має бути зацікавлений в офіційній оплаті праці.

Якщо Ваші трудові права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103. Тут Ви зможете отримати не тільки фахову юридичну консультацію, але й безкоштовні послуги адвоката від держави для захисту прав у суді. 

  1. Санкції

Роботодавцям, які виплачують заробітну плату в конвертах та неофіційно працевлаштовують робітника, загрожують величезні штрафи, оскільки це є порушенням трудового та податкового законодавства.

Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю (КЗпП) несуть фінансову відповідальність у таких розмірах. Для розрахунку суми штрафу у гривнях беремо мінімальну зарплату, яка встановлена на 1 січня 2019 року, а саме 4173 гривні:

30 мінімальних зарплат (125 190 грн.) – за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;

10 мінімальних зарплат (41 730 грн.) – за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, якщо не сплатите роботи у нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понаднормову роботу тощо);

3 мінімальні зарплати (12 519 грн.) – за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі;

3 мінімальні зарплати (12 519 грн.) – за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні;

1 мінімальна зарплата (4 173 грн.) – за порушення інших вимог трудового законодавства, крім зазначених вище. До цього виду штрафу відноситься і штраф за неподання або несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Проте за одне і те саме порушення трудового законодавства роботодавець може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Єдине побажання для людей, які отримують зарплату в конвертах, перестати їх отримувати. І все-таки домогтися того, щоб отримувати зарплати білі, і мати впевненість у своєму майбутньому. 

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Закарпатській області

Євген Когутич

Масштаби проблеми За інформацією Державної фіскальної служби 8 млн. українських працівників отримують зарплати в конвертах. При цьому всього в Україні 26 млн. працівників. На тлі таких даних масштаби тіньової зайнятості вражають: третина від усього ринку праці. На жаль, люди починають піднімати питання про скарги в …