Серед пріоритетів лісівників Рахівщини – лісогосподарські, лісокультурні та лісозахисні роботи

5 років ago admin 0

Богданське лісництво – одне зі структурних підрозділів ДП «Рахівське ЛДГ». Специфіка його в тому, що лісові угіддя та інфраструктура розташовані на території трьох сіл: Розтоків, Видрички та Богдана. Межує з Говерлянським, Квасівським та Рахівським лісництвами. Детальніше про роботу лісництва розповів помічник лісничого Богданського лісництва Параска Щерба. 

Площа угідь, які охоп­люємо та на яких ведемо господарство, складає 5526 га. В основному тут ростуть хвойні породи ялина, ялиця, трапляються твердолистяні – бук, клен, ясен. Також маємо особливо цінні для збереження ліси, а саме: 481 га – буферна зона; пам’ятка природи місцевого значення – мінеральне джерело в урочищі «Шешулець»; рекреаційно-оздоровчі ліси (листяні та мішані), за межами зелених зон, що становлять 409 га; постійні лісонасіннєві ділянки породи ялина на площі 20 га; плюсові дерева породи модрина європейська на площі 50 га; старовікові насадження площею 67,5 га; рідкісні рослини (осередки) – підсніжник звичайний (площа 2 га), арніка гірська – 5 га.

На території лісництва водяться рідкісні тварини (місце стацій) – ведмідь бурий, рись звичайна, борсук звичайний.

Все це моніторять і охороняють працівники Богданського лісництва. Їх – 35 осіб, 14 з яких – лісова охорона, які докладають максимум зусиль для догляду за лісовими насадженнями та вживають необхідних для їх збереження заходів.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності ліс­ництва є лісогосподарські, лісокультурні та лісозахисні роботи, що виконуються на основі виробничо-фі-нансового плану, який скла­дається відповідно до проекту організації та розвитку лісового господарства. За третій квар­тал року виконано 80% затвердженого виробничо-фінансового плану року. Ми заліснили 28,8 гектарів зрубу, 14,4 га відвели під природне поновлення та посіяли сіянців, породи ялиці та явора на площі 0,04 га. Також проведено рубки догляду за лісом, а саме: освітлення на площі 20,9 га, прочищення – 19,5 га. Проведено санітарно-оздоровчі заходи хворих дерев методом санітарних рубок. Лісосіки головного користування пройдені рубкою 70%, 30% заготівлі деревини здійснюємо своїми силами, а саме двома бригадами лісорубів. А решта лісфонду освоюють місцеві підрядники ПП «Мета Плюс», «Олеся Д», «Біла Тиса», «Мегора», в яких працюють мешканці богданської долини.

Здійснюємо комплекс заходів щодо належної під­готовки сил та засобів поже­жогасіння в лісах на пожежонебезпечний період, оскільки середній клас пожежної небезпеки становить 2,79. Маємо в наявності пересувний пожежний модуль.

До нашої інфраструктури належать також розсадники лісокультур, лісові стежки, дороги, мости, годівниці та солонці для звірів, а також будівля лісництва, два кордони лісника і три мисливські будинки.

Завдяки зусиллям ліс­ничого Миколи Грапинюка, який 20 років очолює підрозділ, у колективі створено належну виробничо-творчу атмосферу. Люди відчувають моральну підтримку, що є запорукою злагодженої роботи та відмінних результатів праці.

Стараємося тісно спів­працювати з органа­ми міс­цевого самоврядуван­ня. Торік здали в експлуатацію 0,5 км дороги в урочищі «Павлик» і зараз населен­ня має доступ до сіно­кісних ділянок в урочищі «Середній». Також тут побудовано два мости. В урочищі «Богдан» зроблено регуляцію річки, углиблено потік та підсипано дорогу. Згідно списків, що отримуємо у сільських рад, виписуємо дрова на франко-лісосіці, для людей що мешкають у верхів’ях гір.

Всі ці здобутки – плідна праця членів нашого колективу, серед яких старші майстри лісу В.В. Баранюк, В.М. Лучко, майстри лісу О.М. Баранюк, О.О. Баранюк, Ю.Ю. Папарига, майстер лісозаготівель В.М. Щерба та інші.

В урочищах «Павлик» та «Богдан» побудовано біля 50 шт. річкових перепадів, де вже три роки поспіль випускають мальків форелі.

Певні здобутки має й шкільне лісництво, до якого входять учні 7-11 класів Видричанської ЗОШ, які долучаються до посадки лісових культур, збору лісового насіння, ремонту гірських стежок, виготовлення шпаківень та інших лісогосподарських робіт.

Богданське лісництво – одне зі структурних підрозділів ДП «Рахівське ЛДГ». Специфіка його в тому, що лісові угіддя та інфраструктура розташовані на території трьох сіл: Розтоків, Видрички […]