На порядку денному – питання легалізації робочих місць та заробітної плати

5 років ago admin 0

На семінарі, що проходив у рамках Тижня права в Консалтинговому центрі новоствореного Мукачівського міськрайонного центру зайнятості для роботодавців міста та району, вкотре йшлося про легалізацію праці та детінізацію заробітної плати. На запрошення керівництва МРЦЗ у семінарі взяли участь перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик та перший заступник начальника Мукачівського об’єднаного управління пенсійного фонду України Наталія Чучка.

Розпочинаючи свій виступ, Василь Грицик коротко розповів про діяльність Управління Держпраці, його завдання і функції, охарактеризував основні пріоритети, серед яких, зокрема, боротьба з нелегальним працевлаштуванням, назвав види відповідальності, передбачені за порушення норм трудового законодавства. На прикладах, підкріплених практичним досвідом, посадовець розповів, яких помилок найчастіше припускаються роботодавці у своїй діяльності,  і пояснив, як їх не допускати. Водночас Василь Грицик наголосив, що Держпраці –  не каральний орган. Основна мета, яку ставлять у своїй роботі посадовці Управління, – це захист інтересів обох сторін: і роботодавців, і їх найманих працівників. Саме тому, зауважив виступаючий, паралельно з контрольно-наглядовою діяльність постійно проводиться консультативно-роз’яснювальна робота. Всім присутнім було роздано буклети-пам’ятки  з інформацією про переваги легального працевлаштування, мінуси тіньової зайнятості, розміри фінансової відповідальності, визначеної чинним законодавством за різні види порушень трудового законодавства.

Зі свого боку Наталія Чучка повідомила  про останні зміни в роботі пенсійного фонду, звернула увагу присутніх на важливості наявності страхового стажу для отримання пенсії у майбутньому і розповіла про спільні заходи з Управлінням Держпраці та Державною фіскальною службу, що проводяться в напрямі легалізації праці. Учасники семінару мали змогу задати посадовцям запитання та отримати на них кваліфіковані відповіді.

На завершення Василь Грицик порадив роботодавцям звертатися до фахівців Управління Держпраці за рекомендаціями чи роз’ясненнями та не допускати порушень трудового законодавства.