Михайло Рівіс: Рік, що минає, був для обласної ради роком цілеспрямованої, ефективної роботи заради добробуту краян

5 років ago admin 0

На 13 сесії облради депутати ухвалили рішення «Про звіт голови Закарпатської обласної ради» за період діяльності із грудня 2017 року до грудня 2018 року. Проект рішення з цього питання та інформаційні матеріали були обговорені у постійних комісіях та підтримані президією облради. То ж депутати у сесійній залі підримали його одноголосно.

Як зазначає М.Рівіс, держава Україна зараз переживає дуже непростий і відповідальний період, а тому органи влади повинні діяти спільно на благо народу. Однаково демократично й злагоджено мають працювати і представницькі органи влади. Це дозволяє конкретно планувати та послідовно виконувати поставлені виборцями завдання.

Якщо коротко, то очільник обларади про роботу ради у звітному періоді – із грудня 2017 року до грудня 2018 року підсумував зроблене і визначив пріоритети подальшої діяльності Закарпатської обласної ради.

Так, завдяки прозорій та відкритій роботі депутатського корпусу з початку VII скликання вдалося налагодити плідну та злагоджену співпрацю територіальних громад і органів публічної влади усіх рівнів. У результаті — досягнуто стабільності і конструктивізму у спільній роботі. Це завдяки тісній взаємодії і компетентній співпраці з обласною державною адміністрацією. Також Михайло Михайлович висловив вдячність депутатам облради, громадськості за конструктивну співпрацю, постійну підтримку його, як голови облради, в реалізації відповідних повноважень, повсякденній діяльності.

У звітному періоді вищий представницький орган Закарпаття працював стабільно і послідовно, забезпечуючи розвиток регіону за основними напрямками, розв’язуючи поточні питання життя територіальних громад, не перетворюючись на арену політичного протистояння регіонального рівня.

У підсумку, за звітний період облрадою проведено 6 пленарних засідань обласної ради, на яких депутати прийняли 313 рішень. Усього з початку сьомого скликання депутати 29 разів збиралися на пленарні засідання 12 -ти сесій і ухвалили 1315 рішень.

Дев’ять постійних комісій облради за рік провели загалом 65 засідань, на яких розглянуто понад 500 різнопланових питань.

Але ж, зрозуміло, що ефективність представницького органу, яким є обласна рада, визначається не кількістю проведених засідань чи ухвалених рішень, а тим, наскільки ці рішення грамотні, зважені, відповідають вимогам часу і реалізуються.

Безумовно, невід’ємною умовою реалізації будь-яких програмних заходів із розбудови регіону, як відомо, є успішна організація бюджетного процесу, що є чи не найголовнішим напрямком діяльності обласної ради, — це формування бюджету, пошук додаткових джерел наповнення дохідної частини, ефективний розподіл бюджетних коштів. Тому не залишились поза увагою депутатського корпусу заклади освіти, культури, охорони здоров’я, спорту, соціальні установи тощо.

У поточному році фінансувалося 50 обласних програм, на що було виділено з обласного бюджету 220, 1 млн грн. На виконання заходів регіональних програм профінансовано 150,0 млн грн, або 88,8 відсотка до уточненого плану на звітну дату.

Реалізація заходів, передбачених програмами, знаходиться на постійному контролі депутатів, які в сесійний період вносять зміни, слухають інформацію про стан реалізації і результати виконання обласних програм.

Так, уточнений обсяг видатків обласного бюджету на 2018 рік складає 7,9 млрд грн із урахуванням трансфертів до інших бюджетів – 5,1 млрд грн (у порівнянні з 2017 роком – більше на 1,2 млрд грн). На утримання та розвиток соціально-культурної сфери цьогоріч передбачено 2,0 млрд грн (освіта – 656,2 млн грн, охорона здоров’я – 944,5 млн грн, соціальний захист та соціальне забезпечення – 209,9 млн грн, культура – 106,4 млн грн, фізична культура та спорт – 54,9 млн грн).

Виконання видатків із початку 2018 року складає 5,3 млрд грн (трансферти до інших бюджетів – 3,7 млрд грн), із них на утримання та розвиток соціально-культурної сфери – 1,3 млрд грн.

На переконання очільника облради, обласна рада зобов’язана тримати руку на пульсі регіону, в житті якого не має бути питань, що можуть залишитися поза увагою депутатів.

Як перед виконавчою, так і самоврядною гілкою влади, стоїть стратегічне завдання – примножити потенціал економіки регіону, в умовах стрімкої глобалізації забезпечити конкурентоспроможність області та сприяти залученню додаткових джерел фінансування.

У 2018 році обласній раді та облдержадміністрації у тісній співпраці з територіальними громадами та інститутами громадянського суспільства вдалося вирішити багато важливих соціально-економічних і громадсько-суспільних питань, реалізувати ряд інвестиційних проектів.

То ж в області розподілено 231,1 млн грн з державного фонду регіонального розвитку, за рахунок яких впроваджуватимуться 60 інвестиційних проектів.

У поточному році в рамках Програми підтримки секторальної політики із залученням коштів Європейського Союзу конкурсною комісією Мінрегіону України відібрано 7 інвестиційних проектів, що впроваджуватимуться на території області, загальний обсяг субвенцій з державного бюджету становить 44,1 млн грн.

Значну увагу обласна рада присвятила важливим питанням соціального захисту населення. З цією метою діє Програма «Турбота», яка передбачає Порядок надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які внаслідок недостатнього матеріального забезпечення потребують соціальної підтримки.

За звітний період понад півтора тисячі осіб цієї категорії, а також важкохворі закарпатці, учасники бойових дій отримали матеріальну допомогу на суму більше 4,0 млн гривень.

Вкрай важливими для депутатів краю є й питання щодо розбудови місцевої мережі автодоріг шляхом проведення капітальних та середніх поточних ремонтів. Один лише факт: рішенням облради від 21.12.2017 виділено 3,9 млн грн для виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт автодоріг загального користування місцевого значення та проведення комплексної державної експертизи.

Важливим напрямком діяльності обласної ради є питання співробітництва з територіальними громадами та органами регіональної влади європейських країн.

Активно триває співпраця із чеськими краями для обміну досвідом у таких сферах, як освіта, медицина, бізнес, проведення різних культурних заходів.

Налагоджене партнерство з Угорщиною та ефективна міжрегіональна співпраця упродовж тривалого часу дає змогу брати участь у розробленні та реалізації стратегічно важливих для регіону інфраструктурних проектів у сфері охорони навколишнього середовища, здійснення протипаводкових заходів, збереження культурної спадщини, розбудови кордону та розвитку прикордонної інфраструктури. Прикладом цього є діяльність Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА).

За звітний період у рамках транскордонного співробітництва також активізовано заходи, спрямовані на поглиблення українсько-словацьких відносин, міжнародної співпраці з польськими та румунськими партнерами.

Для нас актуально зміцнювати та встановлювати нові зв’язки з європейською спільнотою і нашими партнерами з регіонів інших держав, знайти точки дотику для реалізації спільних проектів, які дозволять об’єднати ресурси.

Слід відмітити, що в реалізації цих проектів беруть безпосередню участь громади, адже це сприяє підвищенню їх самосвідомості, відповідальності, дає наочний приклад участі населення у вирішенні питань розвитку територій.

Продовжується практика проведення засідань Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Закарпатської обласної ради за участю народних депутатів України, депутатів облради, керівництва облдержадміністрації, її структурних підрозділів із залученням місцевої влади. Така форма роботи сприяє поширенню конструктивного і дієвого підходу влади до розв’язання проблем функціонування і забезпечення життєдіяльності територій, зміцненню та вдосконаленню зв’язків між органами влади й населенням, дієво працює на загальну справу. Адже влада єдина і зусилля її спрямовані на ефективну результативну співпрацю задля сталого розвитку територій та задоволення потреб громадян.

Значна увага у звітному періоді приділялась депутатським корпусом і вирішенню питань щодо регулювання економічних відносин та управління об’єктами комунальної власності.

—   Ми хочемо почути усіх керівників комунальних підприємств, щоб вони надали бізнес-плани і бачення перспектив розвитку установ. І тому щокварталу будемо заслуховувати звіти про їх роботу на пленарних засіданнях ради, – наголошує М.Рівіс.

Насамкінець Михайло Михайлович висловив слова вдячності депутатам обласної ради, особливо головам профільних комісій, депутатських фракцій, керівникам органів місцевого самоврядування всіх рівнів, органів виконавчої влади, обласній державній адміністрації, виконавчому апарату обласної ради за взаєморозуміння, взаємодію, активну співпрацю.

Сподіваюся, що нас і надалі буде об’єднувати спільна відповідальність перед закарпатцями, що ми і надалі згуртовано та ефективно працюватимемо на благо Срібної Землі, щоб виправдати високу довіру наших мудрих і працьовитих земляків, – резюмує очільник облради М. Рівіс.