Закарпатські обранці просять законодавчо врегулювати розвиток виноградарства і виноробства

5 років ago admin 0

Та пропонують  виключити сухе вино з переліку підакцизної продукції.

В ході 13-ї сесії облради депутатський корпус ухвалив звернення щодо забезпечення розробки та прийняття нормативно-законодавчих актів, які регулюють  діяльність у сфері виноградарства і виноробства, яке  скеровано Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.

У документі зазначається: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, звертаємося щодо необхідності вирішення на законодавчому рівні питань, які регулюють діяльність у сфері виноградарства і виноробства.

20 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв» (Закон № 2360-VIII),  метою якого є створення сприятливого законодавчого поля, яке покликане забезпечити діяльність на ринку нових підприємств з невеликими обсягами виробництва терруарних вин (вин місцевості), плодово-ягідних вин та унікальних медових напоїв із виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

Однак, на цей час неврегульованими на законодавчому рівні залишається ряд питань у сфері виноградарства і виноробства, а також питання користування землями, придатними під виноградники, без чого неможливо уявити належний розвиток виноробної галузі.

Зокрема, існує необхідність у внесенні змін у  відповідні Санітарні норми та Держстандарти, недосконалим є механізм надання державної підтримки у сфері виноградарства та виноробства.

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, згідно з європейською практикою та, враховуючи, що вино є харчовим продуктом, пропонуємо виключити сухе вино з переліку підакцизної продукції.

Обираючи курс на європейські стандарти і норми, Україна визнала також необхідність упорядкувати використання назв товарів за місцем їх походження. Із метою популяризації українського вина на зовнішніх ринках, вже сьогодні варто розглянути питання реєстрації географічного зазначення походження товару відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Закарпатське вино, херсонські чи закарпатські коньяки, миколаївські вина, кримські вина тощо – це товари, які потребують більш системного підходу до просування їх на внутрішній і зовнішній ринок. З цією метою просимо забезпечити виконання Угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС у частині надання виноробній галузі України допомоги для виведення на ринок нових торгових марок виноробної продукції, а також провести заходи щодо диверсифікації ринків збуту виноробної продукції (країни Азії, зокрема Китай, Близького Сходу, африканського континенту тощо).

У більшості країн світу на законодавчому рівні, спеціальним законодавчим актом, врегульовані правовідносини між учасниками ринку щодо збуту та придбання продукції, в тому числі і винної. Однак в Україні такий законодавчий акт відсутній, а всі відносини між учасниками ринку регулюються різними нормативними документами, що призводить до нерозуміння інвесторами правил ринку. Це викликає відсутність належного розвитку торгівельного ринку в Україні, в тому числі і винної продукції.

Законодавство у сфері виноробства передбачає наявність у виноробів власних виноградників. Разом із тим, не всі райони Закарпатської області мають придатні  для розвитку виноградарства землі та належні погодні умови. А ті землі, які придатні для виноградарства, перебувають у користуванні  державних підприємств, які сьогодні входять до переліку стратегічно важливих і позбавлені можливості бути приватизованими. Оскільки в минулому це були найкращі землі з великою кількістю сонячних днів, відповідними за структурою і складом ґрунтами та справді хорошими можливостями для вирощування винограду, така державна політика щодо закинутих підприємств потребує перегляду.

Необхідно розглянути можливість державної підтримки розвитку виноградарства, шляхом накопичення на спеціальних рахунках виноробними підприємствами податку у вигляді ПДВ, з подальшим його використанням виключно на посадку та утримання виноградників. Аналогічна система підтримки вже існувала та показала свою ефективність.

Кількість споживання вина в країнах Європейського Союзу в декілька разів вища, ніж в Україні. Основними причинами цього є те, що український споживач не вірить у якість українського вина, а український виробник не має належного доступу до мереж продажу. Для вирішення цього необхідно на законодавчому рівні вирішити питання щодо популяризації якісного українського вина та забезпечення гарантованого доступу до мереж продажу винної продукції не менше, ніж 50% від загальної кількості.

Звертаємося до Верховної  Ради України з проханням прискорити розгляд проекту закону про вилучення з переліку об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, державних підприємств агропромислового комплексу області, заводів-радгоспів, землі яких розташовані у сприятливих для вирощування винограду кліматичних зонах, для залучення інвестицій та створення умов для ефективного використання майна», –  наголошується у зверненні депутатів облради.

Прес-служба Закарпатської облради