Бюджет-2019, зміни до цільових програм, звернення депутатів до Міносвіти – в Ужгороді відбулася сесія міськради

5 років ago admin 0

Зі звітом про криміногенну ситуацію в Ужгороді та результати роботи поліції з розкриття та профілактики злочинів сьогодні на сесії міськради виступив начальник Ужгородського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області Віталій Мацола.

Віталій Васильович наголосив, що у порівнянні з минулим роком злочинність зросла на 19%, насамперед через безпечність людей за рахунок шахрайства, майнових злочинів, яких побільшало на 46%.

Протягом 2018 року в Ужгороді, за словами керівника Ужгородського відділу поліції Головного управління Нацполіції, надійшло близько 28 тисяч заяв та повідомлень про злочини, що на тисячу більше, ніж торік, і вони складають близько чверті від звернень по області. Також Віталій Мацола подякував за допомогу працівникам поліції керівництву міста, депутатам, насамперед за напрацювання за програмою «Безпечне місто». Наразі в Ужгороді вже працюють 63 відеокамери, тоді як торік було лише 25.

Також на сесійному засіданні про результати діяльності Ужгородської місцевої прокуратури звітував її керівник Дмитро Кириленко. Він Павлович поінформував, що у місті зріс рівень злочинності, відсоток розкриття за повідомленнями про вчинення скоєних злочинів у цьому році без урахування минулорічних – 27,3%, тяжких злочинів у місті скоєно вдвічі менше.

Повідомив, що у цьому році в Ужгороді розкриті всі умисні вбивства та розбійні напади. Створено 5 спільних міжвідомчих груп для розслідування окремих груп кримінальних правопорушень.

На захист державних інтересів та майна заявили позовів до суду на суму понад 158 млн. грн. На сьогодні судом задоволено позовів на 2,6 млн. грн.

До місцевої прокуратури за звітний період надійшло 1034 звернень, що значно менше, ніж раніше, оскільки скасовано функції загального нагляду.

Першим питанням на сесії Ужгородської міської ради розглянули проект рішення про реорганізацію в рамках медичної реформи, яка проводиться в Україні, міської поліклініки. На сесію прийшли працівники цього медичного закладу, які вимагали не приєднувати його до Ужгородської центральної міської лікарні.

Міський голова Богдан Андріїв запропонував внести до проекту рішення зміни, за якими буде здійснено реорганізацію міської поліклініки в некомерційне підприємство Ужгородська міська поліклініка, а також реорганізацію лікарні в некомерційне комунальне підприємство Ужгородська центральна міська клінічна лікарня.

Схвалили на сесії річний план діяльності міської ради та виконавчого комітету Ужгородської міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік.

Зокрема, у І кварталі планується прийняття Методики розрахунку орендної плати за майно територіальної громади міста Ужгород, яке передається в оренду та пропорції її розподілу. Наступного року планують прийняти і Порядок надання земельних ділянок, що перебувають у розпорядженні Ужгородської міської ради в оренду юридичним та фізичним особам.

У річному плані – і проект про затвердження положення про порядок прийняття регуляторних актів Ужгородської міської ради, виконкому, міського голови. Передбачено прийняти і регуляторний акт щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території Ужгорода у стаціонарних об’єктах торгівлі, магазинах з кафетеріями, малих архітектурних формах, об’єктах дорожнього сервісу (у т. ч. комплекси АЗС), за винятком закладів ресторанного господарства, з 23.00 год. до 07.00 год. щоденно, зокрема й у вихідні та святкові дні.

Також на засіданні сесії міськради Ужгорода депутати затвердили звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста за 9 місяців – січень-вересень 2018 року.

У звіті йдеться, що у багатьох сферах розвитку Ужгорода відбулися позитивні зрушення відносно початку року та відповідного періоду минулого року. На особливому контролі були питання наповнення бюджетів, розбудови інфраструктури, залучення інвестицій та розвитку туризму, що, своєю чергою, дало поштовх до позитивної динаміки у багатьох сферах.

Так, придбали для новоствореного комунального підприємства 10 сучасних, із великою пасажиромісткістю, комфортних автобусів, відбувся конкурс із визначення структури, яка запровадить електронний квиток.

На 77,3 млн. грн. у порівнянні з таким же періодом минулого року зросли надходження податку на доходи фізичних осіб, укладено 39 договорів про пайову участь замовників у розвитку і створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста та проведено оплату до цільового фонду міста в сумі 5 млн. 55,5 тис. гривень.

На виконання «Програми комплексного забезпечення містобудівною документацією міста Ужгород» протягом 9 місяців 2018-го виготовлено 43 детальні плани території.

Приріст надходжень бюджету міста у порівнянні 9 місяцями 2017 року склав 154 275,7 тис. грн. при темпі росту 116,7%. За січень-вересень 2018 року дохідну частину бюджету міста за питомою вагою складали: 59,5 % – податки, збори та інші платежі в обсязі 640 306,5 тис. грн; 40,5 % – офіційні трансферти – 436 387,5 тис.грн.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій міста зросла за ІІ квартал 2018 р. порівняно з відповідним періодом минулого року на 31,7% і становила 9269 гривень.

За рахунок міського бюджету протягом січня-вересня 2018 року надано грошової допомоги 829 малозабезпеченим громадянам на суму 728,2 тис. грн.

Усі ці показники та чимало іншого представлено у звіті.

Депутати затвердили і звіт про виконання бюджету Ужгорода за січень-вересень 2018 року, підтримали звіт про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами міської ради за 2018 рік. Звітував Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

Підтримали і депутати і ряд програм – Програму підтримки управління патрульної поліції в Закарпатській області Департаменту патрульної поліції на 2018 – 2020 роки, Програму підтримки 1 державного пожежно-рятувального загону УДСНС України у Закарпатській області на 2019 рік, Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування в Ужгороді на 2019 рік.

Крім того, на засіданні сесії ухвалили рішення про реорганізацію міського пологового будинку в комунальне некомерційне підприємство «Ужгородський міський пологовий будинок».

Реорганізація необхідна для здійснення медичної реформи, зокрема – переходу до оплати діяльності постачальників медичних послуг на основі конкретних результатів їх діяльності.

Депутати Ужгородської міської ради проголосували і за прийняття 1,4 млн. грн. медичної субвенції на 2019 рік для надання послуг охорони здоров’я населенню Чопа. Цим рішенням затвердили також договір між Ужгородською та Чопською міськими радами про передачу коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання послуг з охорони здоров’я населенню Чопа.

Міські обранці підтримали рішення виділити кошти для надання матеріальної допомоги більше ніж двом десяткам ужгородців на лікування та вирішення соціально-побутових питань. Також грошові допомоги в розмірі по 5 тис. грн. виділили чотирьом ужгородкам-ювіляркам, які нещодавно відзначили 100-річчя.

Враховуючи звернення Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я, для соціального захисту громадян міста, на сесії Ужгородської міської ради внесли зміни до Програми додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2018 рік. Зокрема, йдеться про перерозподіл коштів, за рахунок чого на 100 тис. грн. збільшать видатки на компенсацію за організацію ритуальних послуг для поховання певних категорій осіб, перевезення тіл померлих.

Внесли депутати і зміни до Програми забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб житлом в Ужгороді на 2018-2022 роки. Передувало ухваленню цього рішення звернення до виконавчого комітету міської ради регіонального управління Держмолодьжитла. Ці зміни вносяться у зв’язку із втратою чинності постанови КМУ від 11 лютого 2009 року № 140 та прийняттям нової постанови КМУ від 10 жовтня 2018 року № 819.

Підтримали депутати на сесії Ужгородської міської ради зміни до Порядку отримання паспортів відкритих літніх майданчиків в Ужгороді. Зокрема, відповідно до рішення з 1 січня 2019 року базовий розмір плати за тимчасове користування конструктивними елементами благоустрою, що перебувають у комунальній власності міста, здійснюється у розрахунку за 1 кв. м щомісячно, в таких розмірах: – центральна зона – 100 грн.; – серединна – 80 грн.; – периферійна – 60 грн.

Також на сесії ухвалили рішення про внесення змін в детальний план території, обмеженої вулицями Перемоги, Олександра Радищева, Возз’єднання та Михайла Драгоманова, затвердженого на засіданні у лютому цього року,  затвердили  структуру та загальну штатну чисельність апарату і виконавчих органів Ужгородської міської ради.

Підтримали депутати і звернення до Міністерства освіти та науки, щоб повернути будівлю для додаткових місць у дитсадку «Ластовічка».

Збудований заводом «Турбогаз» на початку 1990-х років відомчий на той час дитячий навчальний заклад №21 складався з двох однакових корпусів на 240 місць та був з самого початку запроектований як навчальний заклад для дітей. Садок успішно функціонував більше року у двох корпусах. Згодом, у зв’язку з погіршенням демографічної ситуації, 2-й корпус ДНЗ №21 «Ластовічка» передали у користування Інституту інформатики, економіки і права, який в подальшому реорганізувався у Закарпатський державний університет, а згодом був об’єднаний з Ужгородським національним університетом.

На сьогодні будівля належить до комунальної власності територіальної громади Ужгорода та перебуває на балансі Ужгородського національного університету.

Відповідно до частини 2 статті 70 Закону України “Про вищу освіту”, майно закріплюється за державним або комунальним вищим навчальним закладом на праві господарського відання і не може бути предметом застави, а також не підлягає вилученню або передачі у власність юридичним і фізичним особам без згоди засновників вищого навчального закладу та вищого колегіального органу самоврядування вищого навчального закладу, крім випадків, передбачених законодавством.

Приміщення по вул. Марії Заньковецької, 89 не використовуються УжНУ, про що до Ужгородської міської ради надходять численні звернення мешканців мікрорайону. Водночас особливо гостро стоїть питання нестачі місць у дошкільних навчальних закладах цього мікрорайону, оскільки район “Новий” перспективний, в багатоповерхові новобудови заселяються молоді сім’ї, з кожним роком тут народжується все більше діток. В електронній черзі ДНЗ №21 «Ластовічка» зареєстровано чи не найбільше звернень про влаштування діточок до навчального закладу.

1 of 45