З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 66 тисяч вибухонебезпечних предметів

5 років ago admin 0

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку року піротехніки ДСНС вже знищили 66 тис. 097 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1438 авіаційних бомб.

Відколи земля сховалася під товщею снігу, громадяни все менше знаходять застарілі снаряди на власних ділянках, полях або ж під час відвідування лісових масивів. Проте це не привід втрачати пильність, адже ризик натрапити на небезпечну знахідку хоч і невеликий, але існує.

Зокрема, 11 грудня піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС у Хмельницькій області у спеціально відведеному місці знищили 2 артилерійські снаряди калібром 76 мм часів Другої світової війни, які були виявлені в смт Меджибіж Летичівського району Хмельницької області.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

На Луганщині впродовж 11 грудня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 4,2 га місцевості, де було виявлено та вилучено 27 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У цей же день на Донеччині піротехнічні підрозділи здійснили 7 виїздів, під час яких виявили 15 одиниць ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

 

Прес-служба ДСНС України