Лісівники Воловеччини закликають до збереження пернатих

5 років ago admin 0

Однією з найбільш розповсюджених груп теплокровних тварин є птахи – 8600 сучасних видів, в Україні – близько 360 видів. В сучасних умовах урбанізованого середовища значно зменшилася чисельність пташиного населення, хоча людина, як і раніше, потребує товариства пернатих.

Птахи – наші друзі та помічники. Вони мають велике наукове, виховне й естетичне значення. Є невід’ємною частиною природного середовища і виступають моделями для вивчення біологічних процесів, об’єктами  наукових досліджень, чудовою прикрасою і захисниками лісів, полів та луків.

Не всі птахи відлітають до теплих країн, значна частина їх залишається з нами в зимовий період. Зимові та весняні снігопади, обледеніння, природні вороги призводять до гибелі великої кількості птахів.  

В умовах науково-технічного прогресу потрібно нам шукати можливості зберегти світ птахів, не тільки для нинішнього, а й для майбутніх поколінь. Тому на сьогодні досить актуальним залишається питання збереження та примноження  птахів. Охороняти потрібно не тільки рідкісних і зникаючих птахів, а й усіх птахів, у тому числі й тих, що є поряд з людиною (в місті, селищі, біля школи).

Основною умовою для охорони птахів є збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування, кормової бази та підгодівля їх у несприятливий час (оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку).

Вміло організована підгодівля буде сприяє не лише виживанню птахів в даній місцевості, а також подальшому їх закріпленню на гніздових ділянках

Днями працівниками державної лісової охорони ДП «Воловецьке ЛГ» провели лекцію для малечі. Так у Воловецькій ЗОШ 1-3 ступенів була проведена лекція у 1-А класі на тему «Підгодівля зимуючих птахів».

На лекції були присутні:класний керівник Лакута Валентина Іванівна, 28 учнів, головний лісничий ДП «Воловецьке ЛГ» Мирон Стецо, а провела лекцію прес-секретар Іванна Урдинець.

Мета природоохоронної акції: виховання любові до природи, відповідального  ставлення до птахів; проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони і збереження зимуючої орнітофауни у Воловецькому районі.

Завдання природоохоронної акції:

  • ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів своєї місцевості;
  • надання учням нових та цікавих знань з біології і екології птахів, аспектів їх підгодівлі;
  • розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони та підгодівлі в несприятливу пору року.

Підгодувати птахів в зимовий період ми можемо разом з Вами. Серед найпоширеніших кормів, які рекомендовано використовувати для підгодівлі птахів узимку це:

  • не смажене насіння соняшника (полюбляють снігурі та синиці);
  • овес – їдять вівсянки та чубаті жайворонки;
  • просо, пшоно – найулюбленіша їжа для жайворонків, вівсянок, синиць та горобців;
  • насіння кавунів та дині – корм для синичок і повзиків;
  • крихти сухого білого хліба (корм для більшості видів  птахів). Зверніть увагу – чорним хлібом не можна підгодовувати птахів!;
  • сире, несолоне сало – ласощі для синиць;
  • ягоди горобини і бузини – улюблені “смаколики” для  дроздів, снігурів та омелюхів;
  • насіння дерева – ясен звичайний  (підгодовуються снігурі, омелюхи);
  • насіння бур’янів (лобода, кропива, кінський щавель) – корм для всіх зерноїдних птахів.

Всі учні були дуже активними, відповідали та задавали багато питань, але найбільш проявили себе Мучичка Анастасія Михайлівна, Бугрій Софія Ігорівна, Косач Євгенія Олександрівна, Шмідт Ярослав Сергійович, Бута Михайло Іванович та Білей Тіна Олегівна.

Однією з найбільш розповсюджених груп теплокровних тварин є птахи – 8600 сучасних видів, в Україні – близько 360 видів. В сучасних умовах урбанізованого середовища значно зменшилася […]