У Закарпатській облраді обговорено виконання «Національного плану з реалізації Конвенції ООН «Про права осіб з інвалідністю»

5 років ago admin 0

Сьогодні, 29 листопада, в малому залі облради відбувся круглий стіл на тему: «Аналіз впровадження в життя законів України з виконання «Національного плану з реалізації Конвенції ООН «Про права осіб з інвалідністю», приурочений до Міжнародного Дня людей з інвалідністю.

У роботі заходу взяли участь представники обласної влади, обласного відділення фонду соцзахисту, профспілок, регіональних осередків Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ СОІУ, Громадської ради області та ін. Модератором виступив голова Закарпатського обласного  товариства інвалідів ВОІ СОІУ Денис Сухотін.

До присутніх звернувся заступник голови облради Петро Грицик, який подякував за співпрацю обласного та регіональних  осередків товариства інвалідів краю із владою та зазначив, що в області здійснюються низка заходів соціального та громадського спрямування щодо сприятливих умов для життєдіяльності осіб з інвалідністю, створюються умови для навчання дітей з інвалідністю в інклюзивних класах. До речі, на сьогодні в області діє 418 таких класів, у яких разом з однолітками навчатиметься 614 дітей з особливими потребами.

– Влада краю та депутати чують вас, прислухаються до ваших потреб  і стараються підтримати вас у міру своїх можливостей. Так, в області діє  Фонд інвалідів та Програма «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян, у рамках яких надається матеріальна допомога найперше на оздоровлення осіб з інвалідністю. На жаль, через війну на Сході України їх число більшає, і наш обов’язок – підтримати кожного воїна з метою лікування, соціальної та професійної адаптації за рахунок коштів обласного бюджету, на що виділяються чималі кошти, – зауважив Петро Васильович, додавши, що, звісно, цього недостатньо, але  фінансова  допомога необхідна   і  ветеранам, і сиротам, і важко хворим краянам.

Денис Сухотін у своєму виступі наголосив, що правда в тому, що не було жодного випадку, аби влада краю відмовила бодай одній особі з інвалідністю у підтримці та допомозі. Відтак розповів про стан справ інвалідів в області, а таких у нашому краю на сьогодні 66500 осіб, про недостатність фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів на потреби інвалідів, та підкреслив, що вони свідомі того, що країна переживає  непрості часи.

Йшлося і про ключові терміни ратифікованої Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю – рівний доступ до фізичного оточення, транспорту, інформації , зв’язку, оздоровлення та освіти.

Відтак учасники  круглого столу обговорили питання про залучення  осіб з інвалідністю до місцевої спільноти та суспільного життя, забезпечення особам з інвалідністю доступу на рівні з іншими фізичного оточення та інфраструктурних об’єктів, реалізацію прав осіб з інвалідністю на доступ на правосуддя, працю, освіту, охорону здоров’я  та ін.

Прес-служба Закарпатської облради

01
02
03
04
05
06
07