Не стало знаного хореографа Закарпаття Івана Пастеляка

5 років ago admin 0

IPСьогодні вночі відійшов у засвіти Іван Іванович Пастеляк – заслужений працівник культури України, голова Закарпатського обласного осередку Національної хореографічної спілки України, добра і щира людина.

Він належав до славної когорти талановитих митців, чия багатогранна творча діяльність істотно збагатила культуру та мистецтво Закарпаття, сягнула далеко за його межами. Все свідоме життя присвятив популяризації народної творчості, мовою танцю та музики відтворював історію, духовний колорит своєї правітчизни, виховав цілу плеяду молодих танцюристів, хореографів, балетмейстерів.

Народився 15 травня 1950 року в с.Сімер Перечинського району в родині робітників. У 1970 році закінчив Хустське культурно-освітнє училище. Не розлучався з улюбленим мистецтвом і під час армійської служби. В 1977 році закінчив Київський державний інститут культури ім.О.Корнійчука (нині – Київський національний університет культури і мистецтв).

Майже вісім років працював балетмейстером Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв в Ужгороді, де здійснив чимало постановок до п’єс.