Державною лісовою охороною Виноградівського лісгоспу здійснюється контроль у галузі мисливства

5 років ago admin 0

Державною лісовою охороною Виноградівського лісгоспу здійснюється контроль у галузі мисливського господарства та полювання відповідно до статті 37 Закону України “Про мисливське господарство та полювання”.

Площа мисливських угідь Виноградівського району становить 56261 га. Право для ведення мисливсько-господарської діяльності надано наступним користувачам мисливських угідь:

1. Державне підприємство «Виноградівський лісгосп» – площа угідь 4251 га;

2. Виноградівська районна ГО УТМР – площа 24474 га;

3. Відокремлений підрозділ ГО ЗТМР «Лісівник» – площа 6210 га;

4. ГО ТМР «Тиса» – площа 4584 га;

5. ГО ТМР «Притисянське» – площа 3812 га.

Із початку 2018 року працівниками мисливсько-єгерської служби підприємства за порушення правил використання об’єктів тваринного світу (стаття 85 адміністративного кодексу) притягнуто до адміністративної відповідальності 10 правопорушників.

Недостатня робота в цьому напрямку ведеться громадськими інспекторами та єгерською службою інших користувачів мисливських угідь району, які, відповідно до покладених на них обов’язку повинні займатися не лише організацією полювання, а й виявляти порушників правил полювання та притягувати їх до відповідальності у встановленому законодавством порядку.

Із початку сезону полювання 2018-2019 років, мисливсько-єгерською службою району проведено відстріл хижих тварин. Зокрема, добуто 34 лисиці. У двох випадках (в угіддях Королівського куща УТМР та Шаланківського – ГО ЗТМР «Лісівник») підтверджено захворювання на сказ.

Поряд з тим, на виконання рішення Протоколу позачергового засідання Державної протиепізоотичної комісії при Закарпатській ОДА від 28.07.2017 року № 3-2017, у зв’язку з африканською чумою свиней, у межах державного мисливського фонду району здійснюється депопуляція дикого кабана.

Станом на листопад місяць 2018 року, мисливцями добуто 21 гол. У порівнянні з результатами зимового обліку, при якому встановлено чисельність 233 гол., це досить незначний показник.

У мисливських угіддях громадських організацій ТМР «Тиса» та «Притисянське» результати по депопуляції кабана відсутні.

Досить великої шкоди мисливському господарству наносять бродячі коти, собаки та хижі птахи (орли), більшість із яких заборонені для полювання законодавством.

Мисливці неодноразово сигналізують про велику кількість (зграї) орлів та домашніх собак, які полюють не тільки на молодняк зайців, фазанів чи косуль, а й роблять напади на дорослих диких тварин.

Наголошуємо, що мисливець має право знешкодити небезпечну тварину, яка несе загрозу життю та здоров’ю йому або іншим громадянам. Тому, закликаємо не випускати домашніх собак у мисливські угіддя без нагляду (як на лісові, так і на польові території) для уникнення відстрілу чи нещасних випадків.

При виявленні факту незаконного полювання або інших видів правопорушень у межах державного лісового фонду ДП «Виноградівський лісгосп», просимо проявити громадянську свідомість та повідомити на гарячу лінію лісгоспу за тел. (03143) 2-14-35.

Державною лісовою охороною Виноградівського лісгоспу здійснюється контроль у галузі мисливського господарства та полювання відповідно до статті 37 Закону України “Про мисливське господарство та полювання”. Площа мисливських […]