Суд підтвердив правомірність дій посадовців Управління Держпраці у Закарпатській області

5 років ago admin 0

За наслідками інспекційних відвідувань,проведених головними державними інспекторами відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області, свого часу були винесені постанови про накладення штрафів на фізичних осіб-підприємців, жительок Ужгородського та Берегівського районів, за використання незадекларованої праці у сумі відповідно 111 690 тис. грн. і 335 070 тис. грн. Постанови Управління Держпраці підприємливі краянки оскаржили в суді.

Як сказано в матеріалах рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, одна з позивачок, власниця кафе-магазину в Косоні (Берегівський район), прийняла на роботу продавцем-барменом свою односільчанку без укладання з нею трудового договору, про що і роботодавець, і працівниця власноруч засвідчили власними підписами на відібраних посадовцями Управління Держпраці поясненнях.  Пізніше (в  суді) підприємець заявила, що її працівниця нібито не розуміла змісту пояснювальної записки, котру підписала, оскільки не вивчала української мови. Водночас додала цивільно-правову угоду, на підставі якої, за її словами, сільчанка працювала в її кафе.

Подібну ситуацію описала у своїй позовній заяві і власниця крамниці в Ужгороді, жителька приміського села Минай (Ужгородський район). Під час інспекційного відвідування в її магазині було виявлено трьох осіб, які здійснювали торгівлю і надавали консультативні послуги відвідувачам. Цивільно-правові договори  підприємець не надала представникам Управління Держпраці на момент проведення інспекційного відвідування, а додала лише до позовної заяви. При цьому роботодавець наполягала, мовляв, найманих працівників вона не має, вказані особи лише проходили в її крамниці стажування.

В обох випадках суд переконливо довів, що представлені позивачками цивільно-правові угоди містять ознаки трудових договорів, пояснення позивачки  писали не з примусу (у випадку на Берегівщині роботодавець і її працівниця власноруч вказали, що не потребують перекладача, і засвідчили це своїми підписами). Отож дії посадовців Управління Держпраці визнані як правомірні, тому суд відмовив фізичним особам-підприємцям у  задоволенні їх адміністративних позовів.