Звернення Громадської ради при Закарпатському ОУЛМГ щодо «дослідження» британської неурядової організації Earthsight

5 років ago admin 0

Звернення

Громадської ради при Закарпатському обласному управлінні

 лісового та мисливського господарства

до народних депутатів України, урядовців, керівників органів місцевої виконавчої та представницької влади, редакторів та журналістів ЗМІ, активістів неурядових громадських організацій та правоохоронних органів.

Шановні пані та панове!

 Інформуємо Вас, що оприлюднене у липні 2018 року «дослідження» британської неурядової організації Earthsight  «ПРИЧЕТНІ ДО КОРУПЦІЇ. Як компанії – мільярдери та уряди ЄС не справляються з проблемами українських лісів» на наше глибоке переконання є недостовірним та непрофесійним, оскільки порушує принципи проведення досліджень: воно не пояснює методологію, у твердженнях не посилається на документи, використовує неперевірені факти та переслідує цілі, які можуть завдати  шкоди інтересам нашої держави.

«Дослідження» безпідставно звинувачує весь лісовий сектор економіки України, до якого входять лісове господарство, деревообробна, меблева та целюлозно-паперова промисловості, а фіскальні та правоохоронні органи нашої країни називає їхніми посібниками.

Метою даного «дослідження» можуть бути:

  • Компрометація лісового сектору України та держави в цілому;
  • Поширення ворожнечі та ненависті серед українських громадян за професійною ознакою;
  • Збільшення  соціальної напруги в Україні;
  • Підрив економічного потенціалу України та її  конкурентоспроможності , шляхом обмеження експортних можливостей деревообробної та меблевої галузей держави;
  • Руйнування системи управління лісовою галуззю та ліквідація лісової галузі як такої, незважаючи на економічну ефективність роботи, соціальну та екологічну відповідальність;
  • Приватизація лісів.

Зазначений документ побудований на маніпуляції та підтасуванні даних, більшість з яких не підтверджується фактичними даними і взято з різних інтернет-ресурсів без перевірки на достовірність безпосередньо в лісогосподарських підприємствах на місцях.

Зокрема, автори дослідження маніпулюють, спотворюючи значення термінів: легальні рубки лісогосподарських підприємств безпідставно

називають нелегальними, а офіційний експорт безпідставно називають контрабандою.

«Дослідження»  намагається дискредитувати лісову екологічну сертифікацію за принципами і критеріями Лісової опікунської ради. Перевірка Міжнародної акредитаційної служби (Accreditation Services Internatioal ASI) у жовтні 2018 року не виявила порушень при отриманні сертифікатів FSC , що засвідчує сталість лісокористування  у Закарпатській, Львівській  та Івано-Франківській областях.

 13 листопада 2018 року у Львові  відбувся незрозумілий захід зі статусом публічної дискусії  та  ілюстрації вирубки лісів на острові Суматра, організований  Філом Торнхілом, який позиціонував себе британцем невідомо від якої  громадської чи іншої організації. Після його доповіді  присутні в залі представники лісогосподарських підприємств, науковці, бізнесу та громадських організацій  Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей почали просити слова, щоб висловити свої заперечення сказаному, своє бачення ситуації, пропозиції з піднятих проблем розвитку лісової галузі, але їм не дали слова, заявивши: «Це наш захід, хочете розказати свою правду, організовуйте свій захід і розказуйте що хочете».

Виходячи з вищенаведеного, ми просимо всіх утриматися від використання висновків, наведених в “дослідженні» компанії Earthsight  як таких, що не заслуговують на довіру.

Засоби масової інформації просимо інформувати суспільство про недостовірність та маніпулятивність даних  «дослідження» Earthsight.

Правоохоронні органи просимо перевірити законність перебування на території нашої держави громадянина Великої Британії Філа Торнхілома,  його повноваження на проведення офіційних зустрічей з питань ведення лісового господарства в Україні, під час яких оприлюднюється недостовірна, неправдива інформація, що дестабілізує ситуацію в лісовому секторі економіки та в Україні  в цілому.

   Голова Громадської Ради                                                           Іван Габор

                     

Звернення Громадської ради при Закарпатському обласному управлінні  лісового та мисливського господарства до народних депутатів України, урядовців, керівників органів місцевої виконавчої та представницької влади, редакторів та журналістів […]