«Карпатська ватра» зібрала в Ужгороді письменників з України та країн-сусідок

5 років ago admin 0

Сьогодні в Ужгороді стартував дводенний літературний фестиваль, присвячений Дню української мови та писемності, «Карпатська ватра – 2018». Письменники з різних областей України, закарпатські автори, а також майстри пера з-за кордону зібралися в приміщенні обласної організації НСПУ.

Тут, на книжковій виставці «Літературне добросусідство у сяйві  « Карпатської ватри», представили роботи авторів сусідніх Закарпаттю областей, а також із Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі, зокрема й експонати виставки «із перекладацької ниви».

«Символічно, що ми зібралися тут, у місці, намоленому словом. Це вже п’ятий літературний фестиваль. Міністерство культури України вперше на Закарпатті так масштабно проводить це свято – зокрема, щоб возвеличити День української мови та писемності. Для нас це справді велике духовне свято. «Карпатська ватра» має запам’ятатися і залишилася у часі та просторі новими книжками, товариськими зустрічами», – зазначив голова Закарпатської обласної організації НСПУ Василь Густі.

Зібрання відвідав і Юрій Рибачук, заступник міністра культури України. Він сказав: «Карпатська ватра» відбувається в контексті Дня української мови та писемності. Торік цей день ми відзначали на Луганщині, 40 кілометрів від лінії фронту. Ми бачили, який великий відгук це свято знайшло в серцях людей. Цьогоріч Міністерство культури як орган, що формує політику у мовній сфері, вирішило прокласти місток через усю країну: від Луганщини до Закарпаття. Хочеться зустрітися з людьми, які творять сучасне обличчя української літератури. Цей форум допоможе зруйнувати стереотипи, які ще іноді трапляються, і повезти до столиці глибше розуміння цього багатонаціонального краю».

Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак від імені міського голови Богдана Андріїва привітав учасників фестивалю: «Приємно, що такий захід відбувається саме в нашому місті. Багатонаціональний, багатокультурний Ужгород демонструє свою єдність, культурну, мовну і національну свідомість. У цю мить пригадуються слова Пантелеймона Куліша «Єдиний скарб твій – рідна мова. Заклятий для сусіднього хижацтва». На жаль, ці слова і сьогодні залишаються актуальними на великій частині нашої держави. На щастя, на Закарпатті все інакше і цей добросусідський день то доводить».

Перед присутніми виступив і голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, він також вручив найвищу спілчанську нагороду українському письменнику Словаччини Івану Яцканину – за популяризацію української літератури в світі.

Завершили перший фестивальний день «Карпатської ватри» літературним вечором в обласному театрі ляльок із нагоди Дня української мови та писемності. А вже завтра відбудеться ряд інших тематичних заходів, про які ми повідомляли напередодні.

1 of 32