Закарпатський муздрамтеатр здивував прем’єрою родинного мюзиклу

5 років ago admin 0

«П’єсу для метеликів з оркестром», у якій батьки піклуються про дітей, дбають про їхнє різнобічне зростання, прагнуть розвитку, варто переглянути і школярам, і студентам

 

 

4 листопада в Закарпатському академічному обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбулася прем’єра вистави «П’єса для метеликів з оркестром». Незвичним уже було визначення вікової категорії – для родинного перегляду, тож прем’єру показували у вечірній час, хоч спочатку вистава планувалася як дитяча.

За словами режисера Михайла Мільмейстера, над постановкою від задуму і до сценічного втілення працювали єдиною командою спільно із концертмейстером Галиною Шевченко (Булановою), диригентом оркестру Анастасією Жужговою та авторкою п’єси Хавою Ейзель-Валаамовою. Відтак народилася історія, де персонажами є музичні інструменти, диригент, композитор.

 

 

Чи не вперше в історії закарпатського театру оркестр вийшов на сцену як головний герой вистави. Півторагодинне дійство про дівчинку Оленку, яка не хоче грати гами і потрапляє у чарівне королівство Музики, не залишило байдужим нікого. Глядачі проводжали акторів оваціями.

 

 

До слова, у виставі використано уривки із композицій двадцяти восьми композиторів. Окрім того, музику для пісень написав сам режисер Михайло Мільмейстер. Тож виставу сміливо можна назвати мюзиклом: вона заворожує магією музики крізь казкову призму.

Молода акторка Ангеліна Пересоляк вправно зіграла допитливу дівчинку Оленку. Цікавими вийшли образи пані Музики (Світлана Мавріц), учительки (Галина Шевченко), композитора (Анатолій Мацак), диригента (Анастасія Жужгова). Варто відзначити сценографію й костюми авторства Емми Зайцевої та танцювальні номери Віктора Бабуки.

За словами директора театру Василя Марюхнича, це вистава для родин, що прагнуть розвитку, де батьки піклуються про дітей, дбають про їхнє різнобічне зростання. «П’єсу для метеликів з оркестром» можна назвати і художнім музичним лекторієм, де в цікавій і доступній формі викладаються знання про музику, тому цю постановку варто переглянути і школярам, і студентам», – стверджує художній керівник театру.

 

 

«Талановито зроблено, з творчим підходом до теми, з великим смаком, – ділиться враженнями режисер Олександр Куцик. – Вистава гідна столичної сцени. Вона показала, що в театрі є сильний оркестр».

 

 

Театральному оглядачу, професорові УжНУ Сергію Федаці прем’єра 73-го сезону за карнавальністю нагадала постановки Cтаніслава Мойсеєва, який наприкінці 1980-х років працював головним режисером у Закарпатському муздрамтеатрі. Доктор історичних наук пророкує спектаклю довге сценічне життя.

 

Іванка Когутич