Закарпатський муздрамеатр повернувся з успішних гастролей в українській та французькій столицях

5 років ago admin 0

Перша половина осені – активний гастрольний період для Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв. Адже це унікальна можливість показати своє мистецтво перед початком нового театрального сезону.

Наприкінці вересня найбільший театр області вже традиційно відвідав столицю України, де зіграв вистави “Про що плачуть верби” за п’єсою І.Карпенка-Карого “Безталанна” і “Крок від любові” за драмою М.Старицького “Циганка Аза”. Режисером-постановником обох є заслужений актор України (Василь Шершун). Юним глядачам “шерегіївці” показали останню прем’єру – музичну казку “День народження кота Леопольда” (режисер Олександр Саркісьянц).

У ці ж дні вперше за всю свою історію закарпатський театр показав свої вистави в Парижі: у театрі “L’atalante” на Монмартрі двічі зіграли трагікомедію “Круті віражі” (режисер-постановник – заслужений артист України Михайло Фіщенко, в головних ролях – заслужений артист України Степан Барабаш та Дар’я Горшкова).

 Як повідомив директор театру Василь Марюхнич, гастролі були вдалі: глядачі тепло приймали гру закарпатців, спілкувалися, дарували квіти.

“Ми, ясна річ, хвилювалися, – розповідає режисер Михайло Фіщенко, – адже грали виставу на батьківщині автора Еріка Ассу. Тому переживали, чи вдало відтворили французький колорит. Спеціально для французького глядача вперше в нашій практиці запровадили субтитри, тож усі все розуміли. Чимало місцевих українців зізнавалися, що заскучили за виставами рідною мовою. Гастролі в Парижі додали нам упевненості. Ми побачили, що нічим не гірші за інших. На другий показ вистави зал не вмістив усіх охочих. Єдине, в чому суттєво переважають їхні театри – це технічне оснащення. Треба нам розвиватись у цьому напрямку”.

Чотири дні, проведені в Парижі, дали змогу закарпатським театралам відвідати чимало унікальних місць. Зокрема, Лувр, Собор Паризької Богоматері, Ейфелеву вежу, Єлисейські поля й інші “родзинки” французької столиці.

А вже 28 жовтня Закарпатський облмуздрамтеатр запросить на відкриття 73-го театрального сезону.

 

Олександр Гаврош, завідувач літературно-драматичної частини

Закарпатського академічного обласного українського

музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв