Гончарна майстерня запрацювала в Ужгородському скансені завдяки підтримці УКФ

6 років ago admin 0

Днями в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відбувся Фестиваль гончарства  у рамках реалізації грантового проекту “Стежками традицій закарпатської кераміки” за підтримки Українського культурного фонду. 

Фестиваль став першою та однією з головних подій проекту. Зокрема, відбулось урочисте відкриття гончарної майстерні у приміщенні старої корчми. Для повноцінного функціонування майстерні у м.Дніпро було закуплено електричні гончарний круг і гончарну піч. Першими випробувати нове обладнання випала честь гончарам Андрію Зубенку з Ужгорда та Тарасу Гапаєву з м.Косів Івано-Франківської області.

Поряд за власними гончарними кругами працювали й навчали азам усіх охочих Юлія Єгорова-Рогова з Ужгорода, Ендре Гіді з Малої Доброні, Марія Полянко з Сільця. Зацікавлення, особливо у малечі, викликали і майстер-класи з ліплення від Ольги Гал із Виноградова, декоративного розпису тарілок від Оксани Метзгер із Мукачева. Як діти, так і дорослі, під умілим керівництвом досвідчених майстрів  подружжя Вінковських та Емми Левадської – виготовляли з глини різноманітні фігури.