20 жовтня – День боротьби з захворюванням на рак молочної залози

6 років ago admin 0


20 жовтня, починаючи з 2005 року, в Україні відзначають День боротьби з захворюванням на рак молочної залози.


Цьогорічна освітня кампанія  акцентує увагу на підвищенні обізнаності:


  • у факторах ризику РМЗ;

  • регулярному самообстеженні молочних залоз;

  • обстеженні у мамолога-онколога один раз на рік;

  • УЗД молочних залоз жінкам віком до 40 років – 1 раз на 2 роки, після 50 років – щорічно


Як повідомила заступник головного лікаря Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру Любов Жолудєва, злоякісні пухлини молочної залози займають перше місце і складають 20% в структурі захворюваності жіночого населення Закарпаття. За 9 місяців цього року в області зареєстровано 151 новий випадок захворювання на рак молочної залози. Всього на обліку перебуває 3 165 жінок. Основними методами діагностики в області є: мамографiя, ультразвукове, клiнiчне обстеження молочних залоз.


В області 212 116жінок вікової групи 40-65 років, які складають групу ризику. Недостатня обізнаність про можливості ранньої діагностики призводить до того, що жінки звертаються до медичних закладів із занедбаними пухлинами. Так в 2017 році це третина (34,6%) всіх пацієнток: в 4 стадії – 38 жінок , в 3 стадії – 67 жінок.


     Статистика ВООЗ свідчить, що рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку у всьому світі. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю хворобу. .


 В Україні статистика теж невтішна – за останніми даними Національного канцер-реєстру  минулого року (2017) діагноз  “рак молочної залози” почули понад 13 тисяч жінок.  Померло – майже 5 з половиною тисяч. Це означає, що щотижня понад 100 українок помирають від раку молочної залози.  Не прожила навіть одного року із встановленим діагнозом кожна десята.


Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози серед українок віком понад 60 років, хоча захворюваність значно зростає уже з 30 років. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.


Регулярні профілактичні огляди у лікаря суттєво підвищують шанси на ефективне лікування. Рання діагностика може зберегти життя,  адже рак молочної залози виліковний при виявленні на I стадії у 95% жінок, на II стадії – у 80%, на III стадії – у 50% жінок.


   За даними Інституту раку, кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно: при першому огляді у чверті жінок виявляють метастатичні стадії хвороби, які лікувати надзвичайно важко.


 Щодня 39 жінок дізнаються про свій діагноз – рак молочної залози, – і лише 18 з них зможуть подолати цю недугу.


Лише завдяки ранній діагностиці та попереджувальним заходам рівень смертності від раку молочної залози в Україні можна знизити на третину – це понад 2000 врятованих життів чиїхось матерів, дружин, сестер.


     


Причиною цьому є надпізнє зверненням українських жінок до спеціалістів, нехтуванням профілактичними оглядами та недбале ставлення до процесу лікування.


     Наразі 48% випадків раку молочної залози в Україні виявляють на профілактичному огляді.


     Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо до того, як часто вам потрібно проходити профілактичні огляди – це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.