Навіщо берегівські лісівники збирали жолуді?

6 років ago admin 0
Сьогодні, 10 жовтня, у Берегівському держлісгоспі відбувся етап екологічної лісівничої Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», під час якої трудовий десант з учнів зі школи працівників державної лісової охорони збирали жолуді. На цей раз лісівники влаштували традиційну акцію зі збору на території лісових угідь на всіх лісництвах, а показову акцію зробили на території Гутівської сільської ради.
 
На території Берегівського району дуб виступає однією з головних лісоутворюючих порід. Дубові насадження мають велике екологічне значення для місцевості. Загальна площа лісового фонду, наданого підприємству у постійне користування, сягає 9,042 га. Корінними рослинними формаціями вважаються дубові ліси з домішкою у складі граба, ясена, липи та інших порід. У заплавних дубових лісах зрідка трапляється вільха, ясен, тополя або формуються чисті дубняки.
 
Найбільш поширеними типами лісу в лісовому фонді підприємства є свіжі та вологі грабові діброви і судіброви, які в основному займають підвищені та рівнинні ділянки рельєфу. В понижених місцях домінують діброви і судіброви сирих гігротопів.
 
При веденні лісового і мисливського господарства лісівники Берегівщини надають перевагу екологічно спрямованим способам та методам господарювання у лісах. Екологічні пріоритети проявляються вже на рівні законодавства та впровадження нормативно-правових актів. Зокрема, при функціональному поділі лісів за екологічним і соціально-економічним значенням 50,1 % лісового фонду підприємства віднесені до категорій захисних лісів, рекреаційно-оздоровчих лісів та лісів природоохоронного призначення.
 
Як зазначає директор Берегівського держлісгоспу Богдан Шойного, погодні умови весни та літа поточного року повністю сприяли тому, що лісівники зібрали понад 5 тонн жолудів. Це якісний показник. Минулого року зібрали понад 4100 кілограмів насіння дуба.
 
Також він наголосив, що маленькими дитячими руками та лісовими наставниками уже зібрані 3000 кілограмів жолудів. Частина насіння, які будуть зібрані, використаються для посіву лісу вже цієї осені. Решта насіння лісівники закладуть на зимове зберігання і будуть висіяні навесні наступного року.
 
Богдан Андрійович зазначає, сьогоднішня акція спрямована на те, щоб показати дітям з чого починається ліс, як відбирати жолуді з хорошими посівними якостями та як їх висівати у лісові розсадники. На території лісгоспу є чотири розсадники загальною площею 60 соток.
 
Варто відзначити, що жолуді, крім екологічних властивостей, мають і інші корисні властивості для людей. Особливо це стосується плодів жолудів, оскільки вони мають високу поживну цінність не тільки для тварин, але і для людей. Тисячі років відомі жолуді людям як продукти харчування і лікувальні засоби. У жолудях містяться білки, вуглеводи, таніни, цукру, жирне масло, дубильні речовини і багато крохмалю. Жолуді також містять велику кількість флавонол кварцетин, що є дуже активною речовиною, яке має безліч цілющих властивостей. Але це, здавалося б корисна речовина, досить небезпечно для людей, що не скажеш про тварин. Кварцетин для людей токсичний. Але при вимочуванні і обсмажуванні він руйнується.
 
Таким чином, жолуді грають досить важливу роль для екології району, і, крім того, мають більшу кількість корисних властивостей.
 
Жолуді – дорогоцінний посадковий матеріал, а насіння рослин з поліпшеними спадковими ознаками потрібні для відновлення зелених легенів Берегівського держлісфонду, в тому числі після заготівлі достиглої деревини, вік якої становить 120 років!
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 

Сьогодні, 10 жовтня, у Берегівському держлісгоспі відбувся етап екологічної лісівничої Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», під час якої трудовий десант з учнів зі школи працівників […]