Відбулося чергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС

6 років ago admin 0

alt

27 вересня,  під керівництвом голови районної державної адміністрації  Олександра Горіна  відбулося чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

            На порядок денний було винесено такі питання :

І. Про виконання плану роботи комісії з питань ТЕБ та НС у третьому кварталі 2018 року; (інформує Химинець Ю.Ю.)

1.1. Про удосконалення системи спостереження і контролю за навколишнім природнім середовищем і потенційно-небезпечними об’єктами району;  (інформує Скраль П.І., Мошкола І.О.)

1.2. Про стан безпеки дорожнього руху на дорогах  району; (Волошиновський В.В.)

1.3. Про ситуацію, у сфері поводження з твердими побутовими відходами в населених пунктах району; (Боднар М.М.)

1.4 Про стан питного водопостачання, підвищення якості питної води та виконання обласної програми „Питна вода Закарпаття” на 2006-2020 роки; (Пукман В.В.)

1.5. Про затвердження Комплексного плану профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання виникнення і поширення грипу та ГРІ  в сезон захворюваності на 2018–2019 роки; (Жупанин М.І.)

 ІІ. Розгляд листів Іршавського РВ УДСНС України у Закарпатській області; інформує Мошкола І.О.

2.1. Про запобігання виникнення пожеж на сміттєзвалищах району;

2.2. Про забезпечення пожежної безпеки в осінньо-зимовий період 2018-2019 років;

  ІІІ. Про розгляд листа Вільхівського сільського голови щодо робочого проекту «Капітальний ремонт по відновленню стану русла р. Боржава з метою захисту с/г угідь та дворогосподарств громадян від льодоходу та паводкових вод, біля с. Вільхівка та Гребля»  інформує Турянин В.І.  

  IV. Розгляд звернень громадян з інформацією виступив Химинець Ю.Ю.    І.

Про виконання плану роботи комісії у третьому кварталі, виступив Ю. Химинець який сказав, що на черговому засіданні комісії необхідно розглянути наступні питання:

       1)Про удосконалення системи спостереження і контролю за навколишнім природнім середовищем, з інформацією виступив П.Скраль, який повідомив, що на території району в с. Довге на р. Боржава діє автоматизований пост спостереження, який в атоматичному режимі передає інформацію про швидкість та рівень води в руслі річки в центральну диспетчерську та на сайт  Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса м. Ужгород.

Щодо встановлення системи спостереження раннього виявлення виникнення надзвичайних ситуацій на потенційно-небезпечних об’єктах району, з інформацією виступив І.Мошкола, який  запропонував затвердити перелік об’єктів на яких необхідно встановити системи раннього виявлення виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення.

Заслухавши доповідачів, комісія вирішила: інформацію взяти до уваги та затвердити перелік об’єктів на яких, необхідно встановити системи раннього виявлення виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення.

1.2) Про стан безпеки дорожнього руху на вулицях та дорогах  району виступив  Волошиновський В.В., який повідомив про стан дотримання правил дорожнього руху, про кількість порушників та вжиті заходи до них. Також з пропозицією виступили, Химинець Ю.Ю та Штумф В.Ф., які зауважили, що необхідно звернути увагу на порушення правил ДР на з/д переїзді біля автовокзалу, і в терміновому порядку обладнати пішохідні переходи з дорожніми  знаками та дорожньою розміткою біля навчальних закладів у всіх населених пунктах району.

Заслухавши доповідачів, комісія вирішила: інформацію взяти до уваги та   органам місцевого самоврядування невідкладно облаштувати  пішохідну зону. Термін виконання – 1 квартал 2019 року.

1.3) Про ситуацію, у сфері поводження з твердими побутовими відходами з інформацією виступив Боднар М.М., який сказав, що відповідно до розпорядження голови Іршавської райдержадміністрації від 23.02.2018 року № 75 «Про благоустрій населених пунктів, проведення акції «Закарпаттю чисте довкілля», місячника «Чисте узбіччя» та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території району» пунктом 10 даного розпорядження було визначено, виконкомам сільських рад, установам та організаціям району подавати інформацію про хід виконання розпорядження у письмовій формі та електронному вигляді відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації щомісяця до 25 числа протягом 2018 року. На сьогоднішній день ми отримали інформацію від 6 сільських рад, а інші ігнорують виконання розпорядження голови РДА. На місцях проблема із вивозом побутових відходів виникає тому що : в органах місцевого самоврядування не розроблено схеми визвозу відходів; не оголошуються тендери для первізників; не працюють адмінкомісії; не ведеться робота з населенням щодо збору та сортування твердих побутових відходів.

 Заслухавши доповідачів, комісія вирішила : інформацію прийняти до уваги, органам місцевого самоврядування невідкладно організувати виконання розпорядження голови райдержадміністрації та в обов’язковому порядку подавати інформацію до управління містобудування та архітектури, транспорту, мережі автодоріг, житлово-комунального господапрства, інфраструктури і цивільного захисту державної адміністрації згіно вказаного терміну. Термін виконання – 1 квартал 2019 року.

1.4.) Про стан питного водопостачання, підвищення якості питної води та виконання обласної програми „Питна вода Закарпаття” на 2006-2020 роки, виступив  Пукман В.В., який сказав, що в даний час для  водопостачання в населених пунктах району використовується 15 водопроводів, 58 громадських  шахтних  колодязів, 30  колективних  гірських  джерел , 32 артезіанські  свердловини, близько 6 тис. індивідуальних шахтних  колодязів та  більше 100 самовільно побудованих водопроводів за останні 30-40 років,  без  проектної  документації,  водозаборами  окремих   водопроводів  слугують  відкриті  водойми та потічки, вода  з яких  не  відповідає санітарним  нормам, використання якої, несе загрозу населенню в  епідеміологічному  відношенні.

Ці дані є орієнтовними, так як в останній час проводиться дуже багато бурінь скважин в приватному секторі, не проведено інвентаризацію водопроводів, які збудовано громадянами району.

      Заслухавши інформацію, комісія вирішила : з метою недопущення епідеміологічних ускладнень з кишкових інфекційних захворювань та забезпечення населення питною водою, яка відповідає санітарним вимогам, органами місцевого самоврядування невідкладно провести інвентаризацію  джерел  водопостачання, в тому числі й самовільно побудованих водопроводів. Також, заборонити використання джерел  питного  водопостачання, які не  відповідають  вимогам  санітарних норм.

 

1.5)Про затвердження Комплексного плану профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання виникнення і поширення грипу та ГРІ  в сезон захворюваності на 2018–2019 роки, з інформацією виступила Жупанин М.І., яка запропонувала затвердити вище вказаний План заходів.

Заслухавши інформацію, комісія вирішила: інформацію щодо виконання плану роботи комісії, взяти до уваги; затвердити Комплексний план профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та ГРІ  в сезон захворюваності на 2018–2019 роки.

   ІІ. З розгляду листів Іршавського РВ УДСНС України у Закарпатській області, щодо попередження виникнення пожеж на сміттєзвалищах району, по даному питанню виступив Мошкола І.О., який ознайомив присутніх із станом справ із дотримання протипожежної безпеки в населених пунктах.

          Заслухавши інформацію, з урахуванням обговорення, комісія вирішила: з метою попередження виникнення  пожеж на сміттєзвалищах району, органам місцевого самоврядування не допускати створення стихійних звалищ побутових відходів; керівнику ТзОВ «Еко Ір» орендатору полігону твердих побутових відходів, організувати роздільне зберігання побутового сміття та не допускати розведення багать на території полігону ТПВ; Іршавському РВ УДСНС України у Закарпатській області, проводити роз’яснювальну роботу з керівниками органів місцевого самоврядування та серед населення району щодо недопущення спалювання побутових відходів, що може призвести до виникнення пожеж з катастрофічними наслідками. Необхідно вести постійний контроль за станом поженої безпеки в населених пунктах району, до порушників правил пожежної безпеки вживати заходи впливу згідно чинного законодавства.

2.2) Розглянули також на комісії питання щодо забезпечення пожежної безпеки в осінньо-зимовий період 2018-2019 років з інформацією виступив Мошкола І.О., який зазначив, що тільки протягом 2018  року на території Іршавського району було зареєстровано 23 випадків порушення правил користування електроустановками та 6 випадків порушення правил користування опалювальними печами, внаслідок чого виникали пожежі. Економічні втрати становили понад 265 тисяч гривень. У зв’язку з погіршенням погодних та дорожніх умов, пожежні підрозділи не можуть своєчасно прибути до місця виклику, тому це слугує швидкому розповсюдженню вогню, внаслідок чого існує ймовірність загибелі та травмування людей на пожежах. Як показує аналіз пожеж за попередні роки існує загроза їх перекидання на виробничі, складські та житлові будівлі, автотранспортні засоби та інші об’єкти.

        Заслухавши інформацію, з урахуванням обговорення, комісія вирішила:  рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій району провести відповідні інструктажі з підлеглими з дотримання правил пожежної безпеки у осінньо-зимовий період; провести поточні ремонти електромереж, блискавкозахисту, виробничого та іншого обладнання в підпорядкованих установах;

           ІІІ. З розгляду листа Вільхівського сільського голови щодо робочого проекту «Капітальний ремонт по відновленню стану русла р. Боржава з метою захисту с/г угідь та дворогосподарств громадян від льодоходу та паводкових вод, біля с. Вільхівка та с. Гребля»  інформує Турянин В.І., по виконанню проекту доповідає  Скраль П.І.

Заслухавши інформацію, з урахуванням обговорення, комісія вирішила: Інформацію прийняти до уваги; керівництву Берегівського МУВГ вести постійний контроль за виконанням робіт по відновленню стану русла р. Боржава, згідно проектно-кошторисної документації  в межах діючого законодавства.  

         IV. По четвертому питанню щодо розгляду звернень громадян, виступив Химинець Ю.Ю., який ознайомив присутніх із пакетами документів, що надійшли від громадян району, постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій.

 Заслухавши інформацію, розглянувши подані матеріали з урахуванням обговорення, комісія вирішила:  Управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації, виділити громадянину Гога Олександру Олександровичу 1962 р.н. проживає в с. Білки, вул. Підгірна, 82, інвалід ІІ групи, кошти в сумі 3.0 тис. грн., для відновлення житлового будинку пошкодженого  внаслідок пожежі, через програму «Турбота».

alt

alt

alt

alt