Лісівники Міжгірщини активно розвивають туризм

5 років ago admin 0
Ліси – основа унікальних природних ландшафтів на території Міжгірського району. Площа земель лісового фонду, становить 31513 га.
 
Це край мальовничих озер, які мають порівняно чисту воду і можуть використовуватися для рекреаційних цілей. З озер беруть початок багато річок. У лісах зустрічаються цілющі криниці, часто володіють цілющими властивостями. Природна рослинність Міжгірщини (ліси, луки, болота, чагарники) становить близько 29238 га земель, з яких на площі 11928 га переважають у складі хвойні породи, на 17102 га домінують твердолистяні породи і тільки 208 га займають деревостани з м’яко листяних порід. Загальний запас ростучого лісу 10501 тис. куб. м.
 
Директор Міжгірського лісгоспу Іван Барна відмічає, що активно розвивають туризм і це край, що розміщений у серці Українських Карпат, де проживають гостинні люди, одна з найбільше екологічно чистих територій України. А природні багатства мальовничої Верховини становлять інтерес для туристів як об’єкти екологічних турів, полювання і збирання ягід.
 
Багато в лісових масивах місць, пов’язаних з історичними подіями, а також велику шану віддають жителі району воїнам-визволителям, добровольцям, які віддали своє життя за щасливе сьогодення. На їх честь споруджено у центральних селах району 19 пам’ятників. Проходить повз Міжгірський район лінія Арпада, знаходяться музей історії залізниці «Колочавська вузькоколійка», музейна кімната ім. Івана Ольбрахта в с.Колочава; музей хліба та етнографії в с-Новоселиця; музей «Батьківська хата» в с.Синевир; музей лісу і сплаву на Чорній Ріці, який наразі уже відновлюється. Міжгірщина багата па архітектурні пам’ятки початку XVII-XVIIІ століття. Їх взято на облік в кількості 11 пам’ятників; в лісах дуже багато місць, пов’язаних з діяльністю партизанських об’єднань в роки Першої світової війни, а також кладовище, на якому поховані австро-угорські солдати, які захищали перевал в Першу світову війну. Однак не варто думати, що тут тільки дикі і запущені місця, для туристів є окремо розташовані зони відпочинку з альтанками.
 
Озеро Синевир і величний водоспад «Шипіт» й гейзер мінеральної води у селі Вучкове залишають незабутні враження у людей, які відвідали ці місцини. Пам’ятки природи, водні об’єкти, багатий рослинний і тваринний світ; місця, пов’язані з історичними подіями, дуже привабливі для іноземних туристів.
 
Іван Юрійович зазначає, що зарубіжних туристів приваблюють не тільки унікальна первозданна природа нашого району: ліси, річки, озера, мінеральні водт, дикі тварини, а й верховинська самобутність. А ще облаштовані рекреаційні пункти, будинки для відпочинку, смачна карпатська кухня, яка є неповторною та неперевершеною. Великим попитом також користуються мінеральні джерела. Туристи приїжджають підлікуватися душею й тілом. З кожним роком на Міжгірщині все більше й більше облаштовують чанів – просто посеред дикої природи.
 
Директор Міжгірського лісгоспу Іван Барна наголошує:
 
«Наразі туристів стало більше і саме завдяки голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю. До прикладу, саме зараз йде ремонт дороги до гірськолижних підйомників і водоспаду «Шипіт» – однієї з найпопулярніших локацій на Закарпатті. Хотілося б, щоб Геннадій Геннадійович якомога довше залишався очільником Закарпаття й реалізував усе задумане. А якщо потік гостей ще більше зросте, то попитом користуватимуться й промарковані короткі туристичні маршрути, якими можна проїхати за будь-якої погоди. Для цього ми будуємо лісові дороги. Однак поки їх кількість невелика. Небагато й оглядових майданчиків, переходів і містків. Все це ми плануємо проектувати, будувати та розвивати», – резюмує Іван Барна.

Ліси – основа унікальних природних ландшафтів на території Міжгірського району. Площа земель лісового фонду, становить 31513 га.   Це край мальовничих озер, які мають порівняно чисту […]