Втретє відгуляли «Закарпатську свальбу»

6 років ago admin 0
Минулої неділі у краї відбувся третій колоритний етнофестиваль «Закарпатська свальба». Започатковане у 2016 році головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем дійство – на сьогодні вже неперевершене реаліті-шоу зі справжніми нареченими, які вирішили поєднати свої долі подружніми узами.
І, як наголосив на урочистій церемонії губернатор краю, це єдине свято у такому форматі в Україні, а можливо й Європі, оскільки в країні, звідки воно започатковане, більше не проводиться. Адже для цього потрібна обов’язкова умова – молода пара, яка хоче одружитися. А так вже традиційно склалося, що справжнє кохання знаходять мешканці гірських сіл Німецька Мокра і Колочава Тячівського і Міжгірського районів, та створюють щасливі сім’ї. 
Цьогорічні герої свята Василь – молодий з Німецької Мокрої, та Віталія з Колочави, познайомились на полонині, збираючи яфини. І вже буквально за місяць у них відбудеться справжнє традиційне весілля. Сьогоднішній фестиваль – репетиція, яка принесла купу емоцій та вражень на все життя. Свято проходило у кількох локаціях і мало на меті відтворити давні традиції весілля, яке колись гуляли в цих селах. 
Тож з самого ранку в Німецькій Мокрій, на подвір’ї нареченого жінки куховарили, дівчата прикрашали хату, чоловіки розставляли столи тощо. Роль свадьбашів виконували працівники відділу культури Тячівської РДА – начальник Василь Гудак та в.о. директора методичного центру Олеся Сасин. 
Також чимало старовинних експонатів привезли з собою працівники сільських клубів та бібліотек, музеїв району. Тож гості свята мали змогу оглянути старовинні речі та поринути в атмосферу сторічної давності. Не обійшлося і без курагову, який прикрасили дружки перед весіллям. 
А згодом прийшли і поважні гості з боку нареченої. Роль «почесного свата» традиційно виконав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Серед  «почесних гостей» свята з боку нареченого – голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та його перший заступник Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій, голова районної ради Іван Фабрицій, депутат Закарпатської обласної ради Валерій Мурга, депутати Тячівської районної ради Володимир Куцин та Іван Руснак, голови сіл: Німецької Мокрої – Анатолій Барна, Лопухова – Іван Фабрицій, Усть-Чорної – Петро Костяк, Нересниці – Іван Гасинець та ін.
У садибі нареченого відбулася традиційна гостина з обрядами, які продемонстрували працівники культури у супроводі троїстих музик Шіманів та Гудаків, зведеного ансамбль аматорів мистецтва Дубівської долини. Керував дійством староста Іван Проца з с.Терново, розважали гостей вокальні ансамблі сіл: Новобарова (кер. Валентина Лар), Углі (кер. Олена Немеш), Новоселиці (кер. Галина Кушілко), а також ансамблі «Буштинські газдині» (кер. Наталія Орос) та «Тисяночка» (Олена Вейгеш), які також представляли Тячівщину на головній сцені в Колочаві.
Після цього молодий зі старшою дружкою, дружбами та гостями посідали у весільний «кортеж» та рушили в сусіднє село Колочава, де і відбулося основне святкування. Дорогою на перевалі Прислуп традиційно відбулося театралізоване дійство із відтворенням автентики історичних епох – від Австро-Угорщини до радянської доби. Зупинились всі разом на межі Тячівського і Міжгірського району, де, за традицією, відбулося ще одне частування, після чого дійство перенеслось у Колочаву. 
Відтак на території музейного комплексу «Старе село» пройшла основна частина фестивалю – відкриття свята, яке здійснив почесний сват Геннадій Москаль, викуп нареченої, гостина у садибі молодої, весільний танець на гунях, танець молодої тощо. Також на сцену були запрошені подружні пари, які брали участь у попередніх фестивалях: у першої вже народилася донька, друга – чекає на поповнення. Всім їм було вручено подарунки від влади. 
І, як наголосив Геннадій Москаль, така «Закарпатська свальба» матиме продовження, адже наречені, які одружуються на фестивалі, створюють міцні, щасливі сім’ї.

Минулої неділі у краї відбувся третій колоритний етнофестиваль «Закарпатська свальба». Започатковане у 2016 році головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем дійство – на сьогодні вже неперевершене реаліті-шоу […]