Лісівники Великобичківського лісомисливгоспу популяризують різьбярство

6 років ago admin 0

Діяльність лісівників багатогранна впродовж короткого періоду, присвяченому щоденним буд­ням. Насправді, за непо­міт­ни­ми на перший погляд обов’язками, криється ко­піт­ка робота, розписана наперед різними порами року. Жодна з них не передбачає відпочинку. Весна та осінь – періоди лісовідновлення, закладки кормових полів та заготівля кормів для звірів, літо – догляд за культурами і наведення ладу  в угіддях, ремонт лісових стежок, облаштування місць відпочинку, годівниць, солонців тощо. Взимку – вчасна підгодівля фауни і постійно – боротьба з порушниками спокою в лісі.

Помічник лісничого Кости­лів­ського лісництва Ірина Друляк розповідає, що  незмінними помічниками лісової охорони є слухачі шкільного лісництва, для яких не так давно облаштовано нові навчальні класи у закинутому складському приміщенні, яке колись використовували за­лізничники станції Берлибаш. Окрім різноманітних теоретичних та практичних занять на лісівничу тематику, учні активно допомагають у садінні лісу не тільки під час щорічних весняних акцій «Майбутнє лісу – в твоїх руках», але й в інший позаурочний час, виготовляють шпаківні, котрі відтак під керівництвом дорослих встановлюють на деревах. Крім цього, відкрили гурток з різьбярства, який веде знаний і досвідчений майстер, постійний учасник фестивалю «Берлибаський банош» та «Битви різьбярів» Прокіп Ігнатюк. Під його керівництвом учні опановують тонкощі виготовлення з дерева різноманітних виробів, вчаться по-новому опановувати природу, передаючи її красу у витвореннях мистецтва.

Власні доробки презентували тематичною виставкою «Флора і фауна» під час спортивної спартакіади на території Великобичківського ліцею, яку провело до Дня працівника лісу ДП «Великобичківське ЛМГ». Василь Томенюк, Мико­ла Савляк, Сергій Гасинець, Максим Лукачук, Серафим Томенюк, Михайло Доброцький продемонстрували, як у їхній творчій уяві виглядають «Дід-лі­совик», «Будь уважний!», «Дари лісу», «Весна – пта­хи прилетіли», «Лісовий перевертень-дід», «Гриби-ре­кордсмени». Зрозуміло, що комісія, до складу якої увійшло керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства, держлісгоспу відзначило усі юні дарування, нагородивши і переможців, й інших дітей. Крім цього, гуртківці отримали у подарунок електричні інструменти до різьби (дрельку, лобзик, заточку різ­ців), зажими для фіксації заготовок тощо.

Дівчата – слухачі шкі­льного лісництва, під ке­рівництвом вчителя географії й наставника від навчального закладу Галини Веклюк, привітали піснями та гумо­ресками працівників та ве­теранів Великобичківського ЛМГ під час урочистостей до Дня працівника лісу, які відбулися в урочищі Кузій.

Діяльність лісівників багатогранна впродовж короткого періоду, присвяченому щоденним буд­ням. Насправді, за непо­міт­ни­ми на перший погляд обов’язками, криється ко­піт­ка робота, розписана наперед різними порами року. Жодна з […]