Сьогодні в Ужгороді стартувала XII міжнародна конференція «Синантропізація рослинного покриву»

6 років ago admin 0

 

Зібралися науковці, а всього на зібрання приїхали понад шість десятків біологів з України, Словаччини, Угорщини, Польщі та Білорусі,  в Ужгородському замку, де відбулося урочисте відкриття.

«Тема конференції стосується різного впливу людини на поширення рослин. Деякі види дуже часто культивуються, а потім створюють проблеми для довкілля. Зокрема, тут розглядаються аспекти біології бур’янів, їх поширення, вплив насамперед на людину. Говоримо як про позитивний вплив, так і про негативний, наприклад, йдеться про поліноми від амброзій чи опіки від борщівника», – розповів Мирослав Шевера, кандидат біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України.

Серед співорганізаторів цьогорічної конференції – і закарпатські виші: Ужгородський національний університет, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці. Крім того, варто додати й Карпатський біосферний заповідник, Національний парк «Синевир» тощо.

За словами організаторів, подібні конференцій проводяться кожні два роки. Нинішня – уже дванадцята, в Україні таке зібрання відбувається втретє, зокрема вдруге на Закарпатті.

Декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець зазначила: «Як показує досвід останніх років, синантропізація рослинного покриву охоплює все більші території. Разом з тим, рослинний покрив є невід’ємною складовою урболандшафту, тому його дослідження виходить далеко за рамки суто наукових досліджень і є важливою складовою функціонування та прогнозування змін сучасних урботериторій. Закарпаття цікаве в біологічному плані, тож поле для наукових досліджень – значне».

На урочистому відкритті присутніх привітала і секретар Ужгородської міської ради Андріана Габор, яка від імені міського голови та депутатського корпусу подякувати організаторам за проведення такої конференції в нашому місті, побажала учасникам плідної роботи.

Після урочистого відкриття аудиторії представили музичний виступ аматорського оркестру Ужгородського національного університету. Далі учасники продемонстрували свої дослідження у доповідях, які також увійшли до збірника тез конференції «Синантропізація флори та рослинності».

Конференція розрахована на кілька днів. Крім Ужгорода, учасники наукового заходу відвідають і Берегово.

1 of 15