Богдан Андріїв: «Я закликаю до конструктивного діалогу у питанні капітального ремонту набережної Незалежності»

6 років ago admin 0

Сьогодні Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, головний архітектор Олег Боршовський, директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич укотре відповідали на питання про заплановані роботи у рамках капітального ремонту набережної Незалежності.

Приводом для зустрічі стала публікація у соцмережі про те, що у рамках капремонту виріжуть 10 лип.

Міський голова наголосив: «Я чудово розумію занепокоєння ужгородців, які дбають про своє місто, збереження його історичних і культурних надбань, про місця, пов’язані з їхнім дитинством і юністю. Але не розумію агресивно налаштованих людей, які не хочуть чути про проект капітального ремонту набережної, керуючись суб’єктивними аргументами і побоюваннями».

Богдан Євстафійович зазначив, що зі здивуванням прочитав у соцмережі, що заплановано видалити 10 дерев біля площі Олександра Пушкіна. Міський голова вкотре підкреслив, що під час капітального ремонту жодної липи на алеї не чіпатимуть, бо це не потрібно і проектом не передбачено нічого вирізати.

Підготовчі роботи, а саме демонтаж бруківки на тротуарі, який проводили минулого тижня, зробили, щоб побачити, як під нею розташоване коріння. Заміну заплановано робити вручну, без використання важкої техніки.

За словами Богдана Євстафійовича проектом капітального ремонту не передбачено ніякі зміни щодо старої бруківки, вимощеної за часів Чехословацької республіка, яка знаходиться біля медичного факультету, школи №3 – її лише, там, де це буде потрібно, перемостять, вирівняють. Якщо буде необхідність, є чим доповнити – таку ж плитку зняли колись із площі Народної.

Перелік робіт, передбачених проектом: демонтаж асфальтового покриття проїжджої частини, нанесення нового асфальту і облаштування велодоріжки, заміна плитки та тротуарі на гранітне покриття, заміна лавиць (53), світильників (36) і урн для сміття (53). Проект оновлення набережної Незалежності передбачає капітальний ремонт того, що є, а не реконструкцію.

– Щодо велодоріжки, – відзначив міський голова, – порадимося з велоспільнотою, поліцією, де саме її робити – з боку будівель, лип чи посередині.

Насамкінець Богдан Андріїв сказав: «Я закликаю до конструктивного діалогу, відкритий до об’єктивної критики, але поки що в дискусії, яка вибухнула навколо оновлення набережної, бачу більше політичної складової, ніж об’єктивності. Скажімо, теза про те, що бруківку, яка є зараз на тротуарній частині набережної, не можна чіпати, бо докладаємо зусиль, щоб архітектурний комплекс Малий Галагов увійшов до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Але ж нинішня бруківка викладена у 1980-і роки, який стосунок вона має до міжвоєнного періоду, коли було вперше оформлено набережну?

Проект капремонту пройшов державну експертизу, ми готові вислухати пропозиції громади щодо лавиць, світильників, урн – давайте співпрацювати! Можливо, хай підрядник викладе 10 квадратних метрів бруківки тротуару, щоб усі переконалися, як роблять роботи і як це буде виглядати».

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський зазначив, що міська влада запрошує громадських активістів до складу робочої групи, котра щодня контролюватиме хід робіт щодо відповідності проекту і недопущення пошкоджень дерев, плитки чехословацької доби тощо.

1 of 4