Особлива увага закарпатських лісівників приділяється відтворенню корінних деревостанів

6 років ago admin 0
Виділити, що в діяльності працівників державної лісової охорони та єгерської служби головне, а що другорядне, в одну пору року чи в іншу найважливіше, важко.
 
Навесні, як тільки зійде сніг, працівники лісових господарств починають посадку молодих лісів у рамках Всеукраїнської акції #Майбутнє_лісу_у_твоїх_руках», зустрічають птахів, споруджують для них гніздівлі, щоб побільше знищували шкідників. Влітку – патрулюють по лісах, чатують лісовий фонд від пожеж. Восени проводять догляд за молодими культурами, проводять інвентаризацію та доповнюють ділянки, на яких не прижилися навесні саджанці та сіянці та заготовляють насіння для майбутніх розсадників. Взимку – підгодовують мешканців лісу, проводять рейди проти браконьєрів і саме основне – на головні новорічно-різдвяні свята забезпечують кожного новорічною окрасою будинків – ялиночкою. Загалом, роботи вистачає цілий рік.
 
Однак один з основних завдань все ж таки залишається лісорозведення. За словами начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги, щоб зрозуміти результативність роботи, потрібно інколи говорити мовою цифр.
 
Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства за площею лісового фонду Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини наша область займає перше місце. Відповідно слід відзначити, що за 1 півріччя 2018 року основні лісогосподарські заходи виконані в запланованих обсягах. Особлива увага обласного управління приділяється відтворенню корінних деревостанів, які відповідають типам умов місцезростання. Відновлення лісів здійснюється на лісотипологічній основі відповідно до лісорослинних умов штучним та природним способом. Державними підприємствами на період проведення весняних лісокультурних робіт заплановано лісовідновлення на площі 2015,0 га, з яких створення лісових культур – 625,9 га. За поточний рік лісовідновлення проведено на площі 2291 га, або 114% від запланованих, в тому числі 1580,9 га шляхом природного поновлення (114% від плану) та 710,1 га лісових культур (113% від плану). Догляд за лісовими культурами при плані 2098,9 га. проведено на площі 2311,3 га., що становить 110 % до плану. Посів лісового насіння у розсадниках проведено на площі 4,23 га., або 165 % від запланованих. Водночас, під час весняних лісокультурних робіт було проведено щорічну акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках», до проведення якої долучилася громадськість краю.
 
Для лісовідновлення створені всі умови для вирощування здорових, якісних лісів – від заготівлі, переробки лісонасіннєвої сировини і зберігання лісового насіння, вирощування стандартного садивного матеріалу, проведення лісокультурних робіт – до рубок догляду за лісом. На сьогодні в лісогосподарських підприємствах Закарпаття функціонує понад 140 лісових розсадників. У лісових розсадниках народжується лісівнича та людська радість. Впроваджено і функціонує передова технологія по переробці лісонасіннєвої сировини і зберігання лісового насіння, яка дає можливість отримувати високоякісний насіннєвий матеріал і забезпечувати його повноцінне, тривале зберігання.
 
Щорічно лісівники вирощують мільйони нових сіянців та саджанців, які потім «переїжджають» на постійне місце проживання в ліс. Окрім того, Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства та підпорядковані держлісгоспи розширюють материнську базу, тобто створюють лісові нові розсадники. Головна ідея – інтенсифікація вирощування, висока культура виробництва, підвищення якості та асортименту посадкового матеріалу для задоволення потреб населення та реалізації.
 
У свою чергу директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун, чиє господарство є передовиком за лісорозведенням, відмічає:
 
– У нашому підприємстві нараховується 18 лісових розсадників, 8 – тимчасових та 10 постійних. Минулого року ми заклали два нових лісових розсадники – у Турбатському та Лопухівському лісництвах. Загальна кількість посадкового матеріалу, яка вирощується на підприємстві складає від 5 до 8 мільйонів штук на 1 гектар. При чому загальна площа розсадників становить понад 5 гектарів. У розсадниках вирощуємо основні лісоутворюючі породи та з метою озеленення – самшит вічнозелений, кедр європейський, дуб червоний, туя західна, тощо. Щодо лісовідновлення, то нашому підприємстві ми практикуємо тільки весняне лісовідновлення. Ми експериментували, але через ранішні заморозки ще за минулих років відбувалося перемерзання посадкового матеріалу. Цього року ми посадили лісових культур 62 гектари і провели 192 гектари доповнили. Приживаність культур становить 90%, адже у нас на виробництві на високий рівень поставлена лісонасіннєва та лісорозсадницька справа. Для цього у нас є головний ресурс – люди. Це і спеціаліст по лісовідновленню і майстри по лісовідновленню і, звісно, лісокультурниці, які від зорі до заходу сонця працюють на розсадниках.

Виділити, що в діяльності працівників державної лісової охорони та єгерської служби головне, а що другорядне, в одну пору року чи в іншу найважливіше, важко.   Навесні, […]