Перспективи забезпечення та реалізації ґендерної рівності у державі визначали на засіданні круглого столу

6 років ago admin 0

У рамках проекту, що реалізується громадською організацією «Центр «Жіночі перспективи», в Закарпатській обласній державній адміністрації відбулося засідання круглого столу на тему: «Ґендерне програмування як інструмент до забезпечення рівності та захисту прав жінок в Україні». До проведення заходу долучилися представники органів місцевого самоврядування, держустанов, громадських організацій тощо. Від Управління Держпраці у Закарпатській області у ньому взяла участь головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Маріанна Гукс.

Координатор проекту Марта Чумало розповіла присутнім про рекомендації CEDAW щодо виконання Україною Конвенції «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року, прийнятої Кабінетом Міністрів України 11 квітня 2018 року.

Під час обговорення виступу координатора представниця Управління Держпраці Маріанна Гукс звернула увагу присутніх на те, що задля досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства в українському законодавстві про працю закріплено принцип рівності трудових прав жінок і чоловіків. Тому будь-яке обмеження прав чи встановлення якихось переваг залежно від статі під час оформлення  трудових стосунків є неприпустимо.

На завершення учасники заходу накреслили перспективи щодо забезпечення та реалізації рівних прав, можливостей жінок і чоловіків з урахуванням міжнародних зобов’язань у місцевих програмах та планах  з метою впровадження європейських стандартів рівності.