Восени в Ужгороді планують запровадити проїзд в автобусах за електронним квитком

6 років ago admin 0

В Ужгороді восени буде запроваджено систему електронного квитка для проїзду в автобусах, які використовуються на міських маршрутах.

На офіційному сайті міської ради у розділі „Нормативні акти” підрозділі „Регуляторні акти” розміщено проект рішення виконкому „Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у місті Ужгород”. Упродовж місяця в рамках громадського обговорення до цього проекту приймаються пропозиції та зауваження.

Виключно на конкурсних засадах заплановано визначення Оператора – суб’єкта господарювання, який забезпечуватиме роботу автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів (АСООП). Щоб перемогти у конкурсі, потрібно забезпечити ряд вимог, розроблених виконкомом Ужгородської міської ради.

На відміну від інших міст, виділення коштів із міського бюджету чи залучення кредитів для впровадження цієї системи не передбачається, – Оператор працюватиме, отримуючи відсоток від вартості квитків, розмір якого визначать на конкурсі.

Автоматизована система запроваджується на всіх автобусних маршрутах Ужгорода. Оператор повинен профінансувати усі витрати на її впровадження: закупівлю спеціальних пристроїв – валідаторів, їх встановлення, подальше обслуговування та експлуатацію власне АСООП, забезпечити справляння плати за проїзд безготівковими засобами (картками, смартфонами).

Автоматизована система повинна забезпечувати використання таких видів електронних квитків:

безконтактна банківська картка із технологією PayPass, PayWave;

паперовий квиток з QR-кодом;

безконтактна банківська картка пільговика із технологією PayPass, PayWave;

пристрій із підтримкою технології NFC;

оплата проїзду за допомогою QR-коду;

паперовий квиток, який видає водій після реєстрації в системі АСООП, при оплаті проїзду готівкою в салоні.

Передбачається, що електронний квиток може бути:

– з обмеженням терміну дії (на місяць, квартальний, учнівський тощо);

– із можливістю готівкового/безготівкового поповнення;

– на визначену кількість поїздок;

Крім того, автоматизована система повинна забезпечувати можливість запровадження та використання додаткових видів електронних квитків.

Пасажири в Ужгороді матимуть право на проїзд виключно після реєстрації електронного квитка через валідатор.

Громадян, які мають пільги на проїзд, а місце проживання зареєстровано в Ужгороді, міська рада безплатно забезпечать електронним квитком – безконтактними банківськими картками пільговика.

Пасажир (крім тих, хто матиме електронний квиток пільговика) зможе оплачувати повну вартість проїзду іншого пасажира своїм електронним квитком.

Чи провели реєстрацію через валідатори всі пасажири автобуса –контролюватиметься, застосовуватимуться штрафи.

Компенсації перевізникам за пільговиків будуть проводити, враховуючи проїзд виключно за електронними квитками.

Пропозиції та зауваження до проекту про електронний квиток і автоматизовану систему можна подавати письмово у відділ транспорту, державних закупівель і зв’язку Ужгородської міської ради (88000, м. Ужгород, пл. Поштова, 3, каб. 208) або надсилати на електронну адресу відділу.

1 of 4