Триває Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

6 років ago admin 0


Щорічно з 1 по 7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Акція проводиться з метою популяризації та підтримки природного вигодувування дітей, для відновлення втраченої традиції — годування дітей грудьми. Цього року тиждень проходить під гаслом «Годування грудьми –  основа життя».


Грудне вигодовування — це ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку дитини, зменшує ризик тяжких інфекційних захворювань у мами, сприяє здоров'ю жінки, зменшуючи ризик розвитку онкозахворювань. Молоко матері містить складники, які впливають на формування імунітету дитини. Воно змінюється залежно від потреб малюка, насичуючись саме тими речовинами, які йому потрібні на час годування. Виключно грудне вигодовування та раннє прикладання до грудей значно зменшує кількість дитячої смертності до 5 років.


Як розповіла національний експерт з програми «Лікарня доброзичлива до дитини» , в Закарпатті діє 8 сертифікованих родопомічних закладів, що мають статус «Лікарні доброзичливої до дитини». Саме там активно підтримують молодих батьків і пропагують грудне вигодовування, надаючи необхідні консультації та допомогу. Проект передбачає виконання міжнародних рекомендацій з догляду за дитиною і створення умов для її ефективного вигодовування. Установи, що діють в рамках проекту, крім медперсоналу, додатково мають волонтерську групу та штат власних консультантів з грудного вигодовування. Понад дві третини всіх немовлят (70,5 %), народились саме в цих закладах. Наявність таких лікарень збільшила рівень грудного вигодовування вдвічі. Лікар відзначила, що на сьогодні в Закарпатті на грудному вигодовуванні 71 відсоток немовлят віком до 3-х місяців,  а до півроку – 35 відсотків. А до року майже кожен четвертий (24 %) малюк отримує грудне молоко.  


Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування:


  • забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти – протягом першої години життя дитини;

  • забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб мама змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);

  • забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду.

  • не використовувати жодних сумішей, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування.

  • поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але і продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.


?Україна підтримує і розділяє ці рекомендації і створює умови, щоб забезпечити їх виконання.


 


Щорічно в усьому світі (біля 170 країн приймають участь) в перший тиждень серпня відзначають Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Мета заходу — інформування та пропаганда здорового способу життя, акцентування уваги громадськості на цінності грудного вигодовування.


Ініціатором Всесвітнього тижня виступає міжнародна організація Всесвітній Альянс за грудне вигодовування (WABA).


В Україні Тиждень грудного вигодовування проходить щорічно з 2001 року.