Обережно – харчові отруєння !

6 років ago admin 0

Харчові отруєння, ентеровірусні інфекції, кишкові розлади  – це хвороби теплого сонячного сезону. Як запобігти цим недугам, де купувати і як правильно зберігати продукти харчування радить лікар – гігієніст Лазівська Г.Г.

Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання  (ріки, озера, підземні джерела поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

Не допускайте споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

Не вживайте харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

Не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі майте з собою запас води питної.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов»язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування . зберігайте продукти харчування тільки способом, зазначеним на упаковці та встановленим терміном.

При купівлі будь – якого харчового продукту у торгівельній мережі маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

При здійсненні подорожі не беріть у дорогу продукти, що швидку псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку без організованого харчування виключайте приготування багатокомпонентних страв, які не мають достатньої термальної обробки (паштети, м»ясні, салати та інше).

Не готуйте продукти із запасом. Приготовані страви бажано споживати відразу, у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термальній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

При споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх питною подою. При споживанні дітьми – обдавайте окропом.

При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з грунтом та піском.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов»язково мийте руки з милом.

При відпочинку з дітьми ознайомлюйте їх із правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням. При груповому відпочинку хворого тимчасово (до прибуття лікаря) ізолюйте від решти колективу.

При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу.

Ваше здоров»я у Ваших руках.

Пам»ятайте : висока гігієнічна культура – запорука здоров»я вашого та ваших близьких. Тож прислухайтесь до порад, які викладені вище, щоб попередити харчові отруєння.

 

 

Завідуюча Воловецьким районним лабораторним відділенням           Г.Г.Лазівська

Харчові отруєння, ентеровірусні інфекції, кишкові розлади  – це хвороби теплого сонячного сезону. Як запобігти цим недугам, де купувати і …