З початку року в області виявлено нових 250 випадків вірусних гепатитів

6 років ago admin 0


Щороку 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитами. Гасло цього дня – «Діагностувати і лікувати гепатит». Гепатит – це група гострих та хронічних захворювань, пов’язаних із запаленням печінки. Існує п'ять основних типів вірусів (A, B, C, D і E), які викликають гепатит. Ранні симптоми всіх цих вірусів майже однакові: слабкість, нудота, блювота, біль у животі, жовтушність шкіри.


 


       Як розповіла завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України»в області з початку 2018 року , дві третини з яких припадає на гострий вірусний гепатит А («Хвороба Боткіна»). Це поширена гостра інфекція, яка характеризується циклічністю. Передається вірус через воду, їжу, предмети вжитку, як і всі кишкові інфекції.  


Щодо найнебезпечніших вірусів гепатиту В і С, то цьогоріч вперше виявлено та  Також зафіксовано та випадків відповідно. Шлях передачі цих вірусів: через кров, від хворої вагітної матері до дитини, через нестерильний інструмент  (наприклад, в косметичних салонах) і т. д.   


На гострі та хронічні форми гепатитів В і С хворіють здебільшого дорослі, проте зареєстровані  .


     За словами головного лікаря ОКІЛ , на базі обласної інфекційної лікарні проводиться обстеження на маркери вірусних гепатитів А,В,С,Е та Д. Також, згідно медичних протоколів, проводиться лікування хронічних вірусних гепатитів В та С. Як зазначив лікар, загалом на початок 2018 року в


В межах фінансування «Регіональної програми протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2017-2021 роки» та «Державної цільової соціальної програми боротьби з вірусними гепатитами» у 2017 році пройшли лікування 238 хворих, в тому числі:


Хронічний гепатит В    – 109 хворих


         з них:          за кошти державної програми – 107 хворих


                            за кошти регіональної програми – 2 хворих


Хронічний гепатит С    – 129 хворих


         з них:          за кошти державної програми – 39 хворих


                            за кошти регіональної програми – 90 хворих


проліковано 87 хворих, з яких 45 пацієнтів з хронічним гепатит В 


(за кошти державної програми – 42 хворих та за кошти регіональної програми – 3 хворих) та 42 – з хронічним гепатитом С (за кошти державної програми – 1 хворий, а за регіональної програми – 41).


 


 


     Приблизно Але переважна більшість з них навіть не здогадується про свій стан, оскільки не мають можливості пройти тест і отримати лікування. Про це стверджують фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). 


Одна з головних причин поширення вірусу гепатиту C –  нестерильні умови в медичних та косметичних закладах, а також багаторазове використання шприців для введення наркотиків. Найважча ситуація спостерігається на сході Середземномор'я, де цей вірус діагностовано у 2,3 відсотка населення (15 млн. чоловік). Показово що в Європі показники захворюваності гепатитом C вищі, ніж в країнах Африки, – 14 млн. осіб проти 11 млн. осіб, відповідно. За оцінками експертів . інфікованих осіб. Наразі в