Підприємець став пенсіонером: звільнення від сплати ЄСВ за себе

6 років ago admin 0

З 07.05.2018 р. фізична особа – підприємець набув статусу пенсіонер за віком та/або особи з інвалідністю. З якого місяця такий підприємець звільняється від сплати ЄСВ за себе?

Фізичні особи – підприємці незалежно від обраної системи оподаткування звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. Закону про ЄСВ).

Фізична особа – підприємець, яка набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю й отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу, оскільки пропорційного розрахунку бази нарахування єдиного внеску для цієї категорії платників Законом про ЄСВ не передбачено. Місяць, у якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, належить до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто з 01.06.2018 р. на зазначену фізичну особу – підприємця поширюється дія частини ст. 4 Закону про ЄСВ і вона звільняється від сплати єдиного внеску.

 При цьому єдиний внесок потрібно сплатити за період із січня по травень 2018 р. включно у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок (819,06 грн) за кожен місяць.

Крім цього, зазначені місяці потрібно буде відобразити у звіті за формою № Д5 (додаток 5 до Порядку № 435) за 2018 р. і подати такий звіт до 10.02.2019 р.

ДФС у Закарпатській області