Роботи Івана та Сіона Сільваїв представлено в обласному музеї народної архітектури та побуту

6 років ago admin 0

У виставковому залі Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту розгорнуто експозицію творів Івана Сільвая та його сина Сіона. З-поміж 25-ти представлених робіт 8 належать батькові, а 17 – синові.

Іван Сільвай (1838-1904) – відомий закарпатський письменник-будитель, етнограф і фольклорист, священик. Писав світські й духовні вірші, балади, оповідання, повісті, байки, п’єси, публіцистичні статті, етнографічні нариси, церковні проповіді, записував народні пісні й колядки, друкувався в періодиці. Його син Сіон (1876-1932) серед культурно-освітніх діячів Закарпаття кінця XIX – першої половини XX ст. був відомим як поет і драматург, художник та різьбяр по дереву, майстер із виготовлення музичних інструментів, композитор і диригент.

Як розповіла вчений секретар музею Оксана Зейкан, унікальна колекція робіт різьби по дереву та живописних творів Івана Сільвая і його сина Сіона Сільвая поповнила фондові зібрання у 1980 році. Колекцію передав до музею на постійне зберігання один із нащадків митців – Костянтин Сільвай. Добірку художніх робіт доповнюють письмові твори. Частину колекції і представлено для глядачів зараз.