Всесвітній день протидії торгівлі людьми

6 років ago admin 0

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Саме 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Цей день має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини.
Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми – криміналізацією злочину в національному законодавстві – прийняття та виконання Комплексної програми протидії торгівлі людьми, проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення, особливо зараз, коли Україна опинилася у військовому конфлікті.

За даними Мінсоцполітики протягом 2017 року встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 198 особам (громадянам України), з яких 72 жінки, 110 чоловіків, 16 дітей (4 хлопчики та 12 дівчаток). Від внутрішньої торгівлі людьми постраждало 58 осіб, від транскордонної 139, змішаної 1 особа. За видом експлуатації 136 осіб постраждали від трудової, 46 сексуальної, 11 осіб було залучено до жебракування, 2 особи постраждали від змішаної експлуатації, а 3 особи – продажу дитини.У Закарпатській області такий статус встановлено 8 особам, у 2018 році – 1 особі. У Воловецькому районі осіб, постраждалих від торгівлі людьми не ідентифіковано.

Способи втягнення людей у процес торгівлі людьми це використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, із застосуванням чи погрозою застосування насильства, із використанням службового становища, матеріальної чи іншої залежності від другої особи

Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію за кордоном, можете звернутися до:

– Посольств/консульських установ України за кордоном;

– державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам, які опинилися у скрутному становищі, і зокрема постраждалим від торгівлі людьми;

– місцевих правоохоронних органів;

– організацій української діаспори;

– інших організації та установ (наприклад, релігійних).

Якщо Вас позбавили документів, консульська установа має докласти зусиль для встановлення Вашої особи та якнайшвидшого повернення до України. Наявність у Вас копії закордонного паспорта значно пришвидшить цей процес.

Корисні телефони:

– Департамент боротьби з торгівлею людьми Національної поліції України: (063) 195 00 58; (098) 481 03 45; (050) 023 46 78;

– Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні); 527  (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Vodafone та lifecell );

– Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном: (044) 238 16 57.

Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми  МВС України:  (044) 374 37 79 (пн – сб. з 09:00  до 18:00).

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 254 98 36 (цілодобово).

Особи, які постраждали від торгівлі людьми на території України та громадяни України, які постраждали від торгівлі людьми на території іншої держави, проживаючи у Воловецькому районі, відповідну допомогу можуть отримати у Воловецькому районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та в управлінні соціального захисту населення Воловецької райдержадміністрації (вул. Пушкіна 7, відділ у справах сім’ї та дітей).

Кожному, хто потрапив у рабство, можна допомогти та покарати кривдників, але для цього потрібно повідомити відповідні служби.

Не будьте байдужими, якщо Вам відомий факт торгівлі людьми не мовчіть про це!

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людь–ми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на без оплат-не одержання:
1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;
3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсут-ності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людь-ми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв’язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;
4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її запо-діяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Мі-ністрів  України;
6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну під-готовку.

Іноземець та особа без громадянства, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, крім передбачених час-тиною першою цієї статті прав, має також право на:
1) безоплатне отримання послуг перекладача;
2) тимчасове перебування в Україні строком до трьох місяців, який може бути продовжено у разі необхідності, зокрема у зв’язку з їхньою участю в якості пос-траждалих або свідків у кримінальному процесі;
3) постійне проживання на території України в порядку, встановленому законо-давством.
Довідка про статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, є підста-вою для реєстрації в територіальних органах спеціально уповноваженого цент-рального органу виконавчої влади з питань міграції за місцем проживання осо-би, яка постраждала від торгівлі людьми.

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Саме 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила …