Тячівські лісгоспівці кажуть, що в лісах справжнє паломництво за «чорним золотом»

6 років ago admin 0

Яфини… Коли купляєте літрову банку чорно-синіх ягід на ринку, не торгуйтеся, віддайте без слів ті десять дванадцять гривень, що просять за цей цілющий соковитий бісер, і уважно придивіться до продавця. Якщо вам пощастило, і перед вами саме той, хто й збирав яфини по гірських полонинах, знайте – ви бачите незвичайну людину – справжнього, «природного» екстремала, мужнього і відважного. Про таких кажуть, «наповнений зсередини світлом землі».

Тячівський район – один із лідерів із заготівлі чорного золота Закарпаття – чорниць. Цю цілющу ягоду збирають поодинці і сім’ями, жінки і чоловіки, старенькі і діти.

– Цього року дуже добрий врожай чорниць, – розповідає директор ДП «Тячівське ЛГ» Наталія Катреняк. – У наших лісах справжнє паломництво шанувальників цієї цілющої ягоди. Йдуть пішки, їдуть фурами, велосипедами, скутерами, автівками. Вправний збиральник за день назбирує від 10 до 15 кілограмів ягід. Сезон вже триває майже місяць. Ось і рахуйте, наскільки щедра лісова нива.

У лісовому фонді натрапляємо на ягідниць.

– До збирання ягід мене привчили бабуся і мама, – розповідає корінна жителька Нересниці. – Заготовляю чорниці не для продажу, для сім’ї. Трохи насушу, будуть на кисіль і на ліки, адже ягоди помічні від поносу, покращують зір. Більшу частину закрию компотом та зварю із них чорничне варення. Кращого ласунку, ніж варення, взимку нема.

– За день можу набрати 10-15 кілограмів, – мовить ще одна збирачка із смт.Буштино, пані Марія. – Ягоди і сушимо, і закриваємо компотом, і варимо з них варення. А ще здаємо заготівельникам. Закарпатцям це гарна можливість трохи підзаробити, адже коли натрапиш на добрі ягоди, можна зібрати хороший врожай. Хоч буває і так, що заготівельники не рахуються з нашою працею і несправедливо занижують закупівельну ціну. Але люди змушені якось виживати, ось і здають цю смачну ягоду навіть за невеличку плату.

– Лісівники не втручаються у заробітки людей. Можуть тільки допомогти. Ну і ми лиш контролюємо, щоб збирачі не завдавали шкоди лісовим угіддям, дикорослим плантаціям ягід та лісовому фонду, – каже лісничий Тереблянського лісництва Юрій Булик. – Просимо не полишати після себе у лісі сміття та дотримуватись правил протипожежної безпеки. Ліси відкриті для всіх людей. Для їх відпочинку лісівники навіть облаштували в усіх урочищах великі і малі рекреаційні пункти. Там можна пообідати та змістовно провести час, не порушуючи правил шанобливої поведінки у лісових угіддях.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Яфини… Коли купляєте літрову банку чорно-синіх ягід на ринку, не торгуйтеся, віддайте без слів ті десять дванадцять гривень, що просять за цей цілющий соковитий бісер, і […]