На перших публічних консультаціях ужгородці висловилися щодо майбутнього озеленення Київської набережної

6 років ago admin 0

Сьогодні в Ужгородській міській раді презентували результати перших публічних консультацій – цікавилися думкою ужгородців щодо підсадки дерев до каштанів на Київській набережній обласного центру.

«На початку травня ми презентували новий механізм взаємодії влади і громади – публічні консультації. Першим обрали питання підсаджування дерев на каштановій алеї на Київській набережній. Як показала перша прес-конференція, питання було обране дуже вдало, тому ще на першому етапі відбулася доволі активна дискусія. Ми дійшли висновку, що лише спільними зусиллями влади та громади міста можна досягти якихось позитивних кроків у цьому напрямку», – зазначила керуючий справами виконавчого комітету Ужгородської міської ради Олена Макара.

Регіональний представник Інституту «Республіка», організатор публічних консультацій Микола Яцков розповів про нову для міста процедуру та результати перших публічних консультацій.

«Що важливо – процедура консультацій запускається на ранніх етапах, коли ще не прийнято рішення влади, а міська влада хоче почути, чого хоче громада. Ми мали шалену дискусію у мережі Фейсбук, і це теж гарний показник зацікавленості у діалозі. У підсумку, до онлайн- та sms-голосування, яке фінішувало 15 червня, долучилися 749 громадян, чиї голоси і визначили фаворитів серед шести запропонованих для підсаджування порід дерев. 39 відповідей надійшли через sms, 710 – онлайн Відтак, ясен вузьколистий отримав 27 голосів, клен гостролистий – 196 голосів, павловнія повстиста – 146 голосів, липа срібляста – 115 голосів, дуб звичайний – 95 голосів та гінкго білоба – 169 голосів», – зазначив Микола Яцков.

До обговорення долучилися і науковці – декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець та доцент кафедри ботаніки Інна Бесеганич.

«Кожного тижня ми бачили, як змінювалися результати голосування. Спочатку лідирували гінкго білоба та павловнія повстиста, що було для нас сюрпризом, адже це екзотичні дерева, вони не є притаманними для нашої території. Гінкго білоба – дерево з минулих епох, яке колись зростало на Закарпатті, але зараз його природний ареал – Китай. Дерево дуже гарне, особливо восени, єдиний недолік – неприємний запах у період цвітіння, тому ці дерева частіше використовують для одиничних посадок. Ми наголошували, що тільки через 30 років будемо знати, яка особина чоловіча, яка жіноча. До слова, минулого року міська влада висадила гінкго білоба на вулиці Електрозаводській, вже років за 10-15 там буде алея дуже гарних дерев. Той район густонаселений, широка зелена зона, сподіваємося, і можливий запах не буде заважати. Крім того, цього року у центрі міста, у мікрорайоні Галагов, було висаджено кілька одиничних гінкго білоба. До речі, у парку Лаудона є один із найстаріших у Європі екземпляр цього дерева.

Також лідирувала павловнія повстиста, дерево гарно зростає, її можна побачити її у сквері на площі Корятовича. Ми зрозуміли, що запит на неї є, до речі, одна з наших пропозицій, ще до оголошення публічних консультацій – на площі Шандора Петефі була перестигла липа, її видалили, біля цієї липи буде висаджена павловнія, яка також доповнить ансамбль лип, задуманий ще у чехословацький період.

Безумовно, ми звернемо увагу на ці два види, які лідирували, які подобаються ужгородцям. Зі свого боку, під час рекомендацій міській владі щодо озеленення вулиць будемо радити це дерево.

І ясен вузьколистий, і клен гостролистий, і дуб звичайний – це місцеві породи, які пристосовані до кліматичних, ґрунтових умов, тому є ідеальними для нашого міста. До такої практики переходять і у Європі, висаджуючи місцеві види дерев, а вкрапленнями є екзоти. Щодо результатів голосування, то зауважу, що клен гостролистий має багато сортів, і ми зможемо підібрати великі дерева з різними формами крони, різними кольорами, від чого набережна стане яскравішою», – розповіла Ярослава Гасинець.

Підтримала колегу й Інна Бесеганич, зауваживши, що Ужгород для кленів є природним ареалом з комфортними умовами для швидкого росту дерева.

«Клен гостролистий – дерево місцеве і добре пристосоване до наших умов. Велике, з потужною кореневою системою, швидко росте, посухостійке, морозостійке. І найголовніше – сучасні сорти пропонують цілу палітру кольорів і форм, які можна сформувати на цій набережній у цікавий спектр. Що дуже важливо, клени не так інтенсивно вражаються шкідниками. Ще один позитив – клен гостролистий гарно піддається формуванню крони. На вулиці Собранецькій вже є ці дерева», – додала Інна Бесеганич.

До кінця тижня ужгородські науковці, залучені до процесу публічних консультацій, подадуть пропозиції владі щодо озеленення однієї з центральних набережних Ужгорода.

«Ми не кажемо, що ухвалені рішення будуть реалізовані вже цього року, але вони будуть враховані керівництвом міста. Перша публічна консультація показала значну активність громади, а міська влада побачила ефективність такого інструменту», – наголосила Олена Макара.

1 of 11