У Парламенті зареєстровано законопроекти, які закладають основи для реформування лісової галузі, – Володимир Бондар

6 років ago admin 0
Днями за авторства народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у Парламенті зареєстровано низку законопроектів, спрямованих на забезпечення фінансування лісового господарства, ефективного його ведення та посилення охорони лісів. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар.
Зокрема, чотири законопроекти (реєстр. № 8246, 8238, 8239, 8240) розроблено та зареєстровано з метою створення Державного фонду розвитку лісового господарства.
Зазначений Фонд утворюватиметься у складі спеціального фонду Державного бюджету України.
Джерелами формування Державного фонду розвитку лісового господарства є: 
– частина рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої від рубок головного користування; 
– добровільні внески юридичних та фізичних осіб; 
– інші надходження, визначені законом про Державний бюджет України.
Кошти Державного фонду розвитку лісового господарства спрямовуватимуться на фінансове забезпечення заходів з:
1) відтворення лісів, створення полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень, в тому числі в південно-східному регіоні України;
2) охорони (у тому числі від пожеж) і захисту лісів, придбання протипожежної техніки і обладнання;
3) поліпшення якісного складу лісів та збереження біорізноманіття в лісах;
4) лісовпорядкування (базове, безперервне) та інші проектно-вишукувальні роботи, ведення державного лісового кадастру, обліку та моніторингу лісів; 
5) створення лісових розсадників, придбання обладнання та вирощування в лісорозсадниках лісового і декоративного садивного матеріалу із закритою кореневою системою.
«Завдяки народним депутатам з аграрного комітету та іншим депутатам ми напрацювали та зареєстрували законопроекти, які допоможуть забезпечити фінансування галузі. Це вкрай необхідно для подальшого реформування», – повідомив Володимир Бондар.
Окрім того, метою проекту Закону № 8242 є врегулювання місця дії заборон, встановлених частиною четвертою статті 39 Закону України «Про тваринний світ», відновлення балансу між господарською діяльністю та природоохоронними заходами, зокрема, створення сприятливих умов для розмноження диких тварин.
Завданнями законопроекту є встановлення заборони проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою не тільки у конкретно визначений період часу (з 1 квітня до 15 червня), а й у визначених місцях розмноження диких тварин згідно з частиною першою статті 39 Закону України «Про тваринний світ».
Ще одним законопроектом № 8241 пропонується внести зміни до законодавства щодо забезпечення ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів.
Зокрема, передбачено розмежування функції державної лісової охорони від господарської діяльності, а також визначення основних функцій та повноважень лісової охорони власників лісів і постійних лісокористувачів.
Також законопроектом передбачається внесення змін до Лісового кодексу України, якими забезпечуватиметься здійснення національної інвентаризації лісів. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити органи державної влади та суспільства в отриманні статистично обґрунтованої інформації про кількісні та якісні показники стану та динаміки лісів в державі, їх ресурсного потенціалу для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, міжнародної звітності про ліси за допомогою вибіркової інвентаризації математико-статистичним методом.
«Прийняття цих законопроектів – це перші кроки до реформування галузі. На законодавчому рівні це забезпечить проведення національної лісової інвентаризації, започаткування розмежування функцій, створення дієвої системи охорони лісів від незаконних рубок. Прийняття змін до законодавства забезпечить збільшення лісистості України та екологічну стабільність нашої держави», – наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Днями за авторства народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у Парламенті зареєстровано низку законопроектів, спрямованих на забезпечення фінансування лісового […]