Тендітні обличчя Служби порятунку: розповідь про Мирославу Повх – фельдшерку гірського пошуково-рятувального

6 років ago admin 0

Від цієї дівчини залежить ваша безпека у горах Закарпатської області. Здивовані? А ми ні. Адже знаємо, що така важка і важлива справа, як порятунок людей насправді під силу кожній рятувальниці ДСНС. Сьогодні наша розповідь про Мирославу Повх – фельдшерку-рятувальницю Іршавського гірського пошуково-рятувального відділення.

 

Ще з дитинства Мирослава чітко вирішила для себе: її призначення – допомагати людям. Тож, коли настав час обирати свій шлях, дівчина пішла навчатись в Ужгородську філію «Медичного коледжу Монада». У 2013-му, здобувши відповідну освіту фельдшера, випадково дізналась про те, що у підрозділі гірського пошуково-рятувального відділення рідної Іршавщини є вакантна посада фельшера-рятувальника. Пройшовши відповідне стажування та додаткову підготовку, дівчина стала працювати у підрозділі ДСНС.

 

Мирослава пригадує, як одного разу рятувальникам повідомили про те, що в лісовому масиві сусіднього Виноградівського району заблукав 78-річний дідусь. Відділення негайно вирушило на пошуки, які тривали 3 доби. Вже й колеги-чоловіки почали втомлюватись, а Мирослава підбадьорювала їх і йшла далі, адже знала — їхньої допомоги потребує людина. Старенького знайшли надвечір третьої доби вкрай виснаженим від літньої спеки, зневоднення та голоду, тож Мирослава негайно надала йому необхідну медичну допомогу, водночас підтримуючи чоловіка добрими словами.

 

З огляду на специфіку регіону, допомога гірських рятувальників часто потрібна й у інших місцях: під час паводків, буревіїв чи іншої негоди. Як приклад – грудневий паводок 2017 року, який вважається найбільшим на Закарпатті за останні 20 років. Тоді всі сили й засоби закарпатських рятувальників були зосереджені на підтоплених територіях та допомозі людям. Мирослава теж не стояла осторонь: допомагала населенню під час евакуації, надавала медичну й психологічну допомогу людям.

 

“Дивитись на те, як населені пункти рідного Іршавського району “йдуть під воду” було нестерпно боляче, але професійність вимагала не впадати у відчай та всіма силами допомагати співвітчизникам, що потерпали від великої води”, – згадує дівчина.

 

Попри усі складнощі рятувальної справи, Мирослава Повх зізнається, що жодного разу не пожалкувала про свій вибір професії. Приклад нашої колеги вкотре підтверджує той факт, що жінка може все. А ми обіцяємо, що і надалі будемо розповідати надихаючі історії про відважних та самовідданих офіцерок ДСНС України.

 

Також нагадуємо, що усі матеріали стосовно ґендерної політики Служби можна знайти за посиланням: http://www.dsns.gov.ua/ua/enderna-politika.html

У ДСНС України у Закарпатській області