Старшокурсникам Ужгородського коледжу культури і мистецтв роз’яснили переваги легального працевлаштування

6 років ago admin 0

Випускники навчальних закладів краю уже нині замислюються над питанням майбутнього працевлаштування. Дехто розпочав свій шлях до кар’єри ще під час навчання, іншим доведеться пошукати місце роботи після здобуття освіти. Але в будь-якому випадку молодим людям не зашкодить знати норми трудового законодавства, щоб відстоювати свої інтереси як працівників, або дотримуватись усіх вимог як роботодавці.  

З цією метою перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик провів інформаційно-роз’яснювальну зустріч із старшокурсниками Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Посадовець ознайомив студентів з основними напрямами діяльності Управління,  коротко розповів про підстави для проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань суб’єктів господарювання. Водночас зауважив, що відповідно до чинного трудового законодавства працівник має право реалізувати свої трудові здібності шляхом укладання трудового договору. На конкретних прикладах фахівець Управління Держпраці розкрив зміст і поняття трудового договору, порядок його укладення із врахуванням змін у трудовому законодавстві. При цьому наголосив, що деякі недобросовісні роботодавці намагаються приймати на роботу працівників без офіційного оформлення трудових відносин.

– Не укладення чи несвоєчасне укладення трудових договорів між роботодавцем та працівником тягне за собою адміністративну, кримінальну та фінансову  відповідальність, – сказав Василь Грицик.

Посадовець застеріг аудиторію: прихована зарплата сьогодні не забезпечить гідну пенсію завтра, а нелегальне працевлаштування повністю позбавляє  соціального захисту працівника.

На завершення зустрічі Василь Грицик відповів на запитання студентів та повідомив контактні телефони, за якими можна звертатися, аби отримати фахову інформацію спеціалістів Управління Держпраці з питань, котрі їх можуть у майбутньому цікавити.