В Ужгороді вперше за останні 9 років діагностовано дифтерію

5 років ago admin 0


В Закарпатті у студента 5-го курсу медичного факультету Ужгородського національного університету діагностували дифтерію. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила в.о. директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської обласної державної адміністрації Єлизавета Біров. За її словами, до Закарпатської обласної інфекційної лікарні студент поступив 17 жовтня. «При обстеженні у цього пацієнта були висіяні бактерії дифтерії, нетоксичний штам. Хворий скаржився на підвищення температури, біль у горлі та м'язах », – розповіла Єлизавета Біров .


Лікар-епідеміолог державної установи «Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Любов Данич повідомила, що, зі слів студента, він захворів 8 жовтня, а звернувся до закладу охорони здоров'я 11 жовтня. Лікарі медустанови наполягли на ретельному обстеженні, були взяті бакпосіви, результати яких надійшли 17 жовтня. Того ж дня хворий госпіталізований. А наступного дня, після комісійного обстеження, діагноз остаточно підтверджено.


 


Директор КНП "Обласна клінічна інфекційна лікарня" Михайло Поляк повідомив, що зараз стан пацієнта задовільний. Його проконсультували всі фахівці – ЛОР, кардіолог, невролог – патологічних змін не виявлено.


 


Станом на 21 жовтня медики обстежили викладачів УжНУ, 121 студента та двох контактних осіб, що проживали разом із хворим. У 44 осіб взято матеріали для проведення лабораторного дослідження.


Останній раз випадки дифтерії в області фіксувалися в 2011 році.


 


В цілому по Україні дифтерію виявляють щорічно. З початку цього року вже виявлено два випадки – в Луганській і Хмельницькій областях. У минулому році було зафіксовано 10 випадків, серед них три – у дітей.


Прохання до всіх мешканців області: відслідкуйте, чи мала щеплення ваша дитина і зробіть його БЕЗКОШТОВНО собі та своїм близьким у ваших амбулаторіях.


Щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП. Також є безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП і вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих.


 

    Подiбнi новини

    24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

    admin 4 роки ago
    Сьогодні в Україні, так само як і в світі – День боротьби з захворюванням на туберкульоз. Він проходить під гаслом : It's time to End TB! – Час зупинити... Читати далi

    Медреформа 2020: Закарпаття в турборежимі готується до контрактування

    admin 4 роки ago
      ?До запуску чергового етапу медреформи лишилося менше трьох місяців, а повністю підготувалися трохи більше половини закладів. ????Для успішного старту реформи потрібно три компоненти – гроші, нормативно-правова база і... Читати далi

    Є.Біров в телепрограмі

    admin 4 роки ago
    Директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Є Біров про медичну реформу, контрактування закладів з НСЗУ та про коронавірус.    Читати далi

    COVID-19 інформаційні матеріали для населення

    admin 4 роки ago
    ЦГЗ   Коли повинні проводити тест на COVID-19 Якщо у вас є питання про поширення коронавірусної хвороби, зверніться за телефонами Рекомендації ВООЗ: імунізація в умовах пандемії Covid-19 Рекомендації МОЗ:... Читати далi