Йосип Борто: Обласна влада готова надати підтримку для врегулювання питання раціонального природокористування краю

5 років ago admin 0

Сьогодні, 1 жовтня, під керівництвом голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка у сесійному залі обласної ради відбулося засідання круглого столу з питання раціонального природокористування, зокрема в галузі збереження рослинного світу.

Участь у засіданні взяли: перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник голови ОДА Іван Дуран, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат облради  Валерій Мурга,  керівники обласних державних лісогосподарських підприємств, деревообробники, представники департаменту екоресурсів ОДА, Держекоінспекції у Закарпатській області, Прокуратури області, громадських організацій та ін.

Відкриваючи засідання,  Ігор Бондаренко, зокрема, зазначив, що нині необхідно обговорити питання  функціонування ринку лісоматеріалів, який наразі через недосконалість нормативно-правової бази зіткнувся  з проблемами, які заважають розвитку відносин між підприємствами та державою і, як наслідок, непрозоре використання лісових ресурсів – важливої складової економіки нашої області.

Наголошувалося, що лісова галузь відіграє важливу роль у промислово-економічному розвитку краю, є бюджетоутворюючою галуззю в більшості районів області, особливо в гірських. За словами Валерія Мурги, торік  державними лісомисливськими підприємствами сплачено 450,8 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів. А із початку 2019 р. ‒279,9 млн грн. Він також відмітив, що обсяги заготівлі деревини за останні роки постійно зменшуються. Зокрема, за рахунок переходу на вибірковий спосіб рубання, досягнуто зменшення практично на 400 тис. кбм, або на 30%, що є доволі вагомо для лісогосподарських підприємств.

Жваво учасники круглого столу обговорювали питання про ціноутворення на лісопродукцію, електронні торги з продажу необробленої деревини, про порядок реалізації деревини, аукціони тощо.

Конструктивні пропозиції на засіданні прозвучали від депутата обласної ради, директора ТОВ ВГСМ Ірини Мацепури. Вона зазначила, що наразі необхідно вдосконалити систему електронних торгів лісом-кругляком. Через негативні публікації у ЗМІ населення переконане, що у веденні лісового господарства мають місце  численні порушення. У такій ситуації проводити громадські слухання щодо наступних результатів роботи державних лісовпорядних експедицій буде проблематично. Тож необхідно встановити реальні розцінки на лісосічні роботиякі повинні відрізнятися для звичайного лісокористування та природоощадного. Слід  визначити  реальні ціни на дрова для населення. Та звернутися до бюджетного комітету ВРУ і Мінфіну України з проханням зменшити рентну плату за ліс. Через вітровали в Європі  ціни на ліс різко впали. «Необхідно зауважити й те, що  податкове навантаження у вартості лісу становить до 60-70%, із них 42%  – лише рентна плата», – наголосила І. Мацепура, додавши, що при формуванні ціни на ліс не можна допустити зменшення надходжень до бюджету.

Йосип Борто у своєму виступі зазначив, що  Закарпаття – це область, де більше половини її площі вкрито лісами. Ліс – це наш природній і економічний ресурс. То ж ми повинні  зберегти його, а там де потрібно‒відновити. Основне завдання фахівців, які нині працюють у лісовій галузі,  – передати цей природній скарб нащадкам хоча б не у гіршому стані, ніж отримали його від попередників. Одним із пріоритетів розвитку нашого краю визнано туристичну галузь. Та без лісу – туризму не буде! Не менш важливо  розвивати деревообробну промисловість.  Переконаний, що має діяти мораторій на експорт лісу-кругляка! Водночас  має бути експорт продукції із деревини. Для цього треба дати усі можливості підприємцям, які готові займатися виготовленням деревної продукції. Обласна влада готова брати у цьому участь і  надати необхідну підтримку. До того ж, сьогодні прозвучало багато слушних пропозицій від спеціалістів щодо подальшого розвитку лісоресурсної сфери. Наразі потрібно розробити дорожню карту розвитку галузі, підготувати відповідні звернення до вищих органів державної влади.

Під час наради звучало чимало інших слушних пропозицій і рекомендацій від фахівців лісової галузі, представників бізнесу та громадських організацій природоохоронного спрямування.

У підсумку присутні вирішили опрацювати свої ідеї і зібратися наступного тижня для їх остаточного узгодження.

 

Прес-служба Закарпатської обласної ради

Сьогодні, 1 жовтня, під керівництвом голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка у сесійному залі обласної ради відбулося засідання круглого столу з питання раціонального природокористування, зокрема в галузі […]