Міжвідомча нарада щодо публічних закупівель громадами колісної техніки

19 години ago admin 0


23 жовтня виконавчий директор Федерації роботодавців Закарпаття Валентина Непійпова взяла участь у міжвідомчій нараді щодо публічних закупівель громадами транспорту і комунальної техніки. Подібні наради проводили вже у різних регіонах країни в межах ініціативи Президента України «Зроблено в Україні» з метою розповісти та продемонструвати, які спеціалізовані транспортні засоби виробляють в Україні.

Доповідачами виступили: т.в.о. Голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, Народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, заступник Міністра економіки України Андрій Телюпа, Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов та директор департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА Тарас Триндяк. 

Під час війни кошти необхідно використовувати раціонально. Тому закуповувати все потрібне в українських виробників означає робити внесок у розвиток економіки, давати можливість підприємствам працювати, а отже пропонувати гідну заробітну плату своїм працівникам, сплачувати податки.

Значно економніше обслуговувати вітчизняну техніку: деталі, необхідні комплектуючі можна без проблем знайти на ринку, швидко відремонтувати транспорт і знову використовувати за призначенням.

Три головні аргументи на користь політики локалізації в умовах війни роблять її безальтернативною:

1. Доходи українських громад і держави – до 40% вартості купленого українського товару повертається податками в бюджети.

2. Робота для українських громадян в своїй країні – кошти платників податків варто використовувати для створення доходів в роботи для цих платників податків.

3. Замовлення для українських підприємств – коли держава купує український товар, працюватимуть українські підприємства та їх українські підрядники.

Нарада на Закарпатті стала черговим етапом національного роуд-шоу Каталогу виробників української техніки для громад відбулась. До каталогу увійшли 255 одиниць техніки, які виробляються на 32 підприємствах з 14 областей України. Це підказка керівникам громад для проведення передтендерних консультацій з виробниками. 

Ознайомитись з каталогом можна за посиланням: https://catalog-madeinua.com.ua/