Україна опинилася у групі найбільш економічно невільних країн – звіт Інституту Фрейзера

2 дні ago admin 0


Інститут Фрейзера опублікував оновлений щорічний звіт “Економічна свобода у світі”.

Україна повернулася до групи найбільш економічно невільних країн світу, згідно з оновленим звітом “Економічна свобода у світі” Інституту Фрейзера, національним партнером якого в Україні є Центр Бендукідзе.

Звіт щороку вимірює рівень підтримки економічної свободи інститутами та політикою країн у п’яти областях: розмір уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі та регулювання ринку праці й бізнесу.

В оновленому рейтингу Україна посіла 150 місце серед 165 країн і територій, покинувши третій квартиль. Минулого року Україна посіла 112 місце, вперше покинувши групу економічно невільних країн.

“Найбільше падіння спостерігається в показниках розміру уряду, а, якщо точніше, фіскального розміру уряду, й доступу до надійних грошей, що є абсолютно очікуваним, оскільки цей звіт базується на даних за 2022 рік. Відповідно, ми вперше бачимо оцінку впливу повномасштабного вторгнення і повʼязаних з ним явищ і рішень на економічну свободу українців”, – йдеться у повідомленні Центра Бендукідзе.

Поруч з Україною, наприкінці рейтингової таблиці, опинилися такі країни як Ємен, Лівія, Іран, Аргентина, Мʼянма, Алжир, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела.

Очолив рейтинг Гонконг, потіснивши Сінгапур на другу позицію. За ними традиційно слідують Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також у першому квартилі вже багато років перебувають країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва.

“Загалом середній світовий показник економічної свободи продовжує знижуватися”, – резюмують у Центрі Бендукідзе.

Джерело @

Liga.net